Resepi kari ayam dari bonda Che' Nom, resepi istimewa yang sesuai
dihidangkan dengan Ketupat, pulut kuning dan roti jala. Walaupun
menggunakan bahan banyak tetapi cara memasak resepi Kari Ayam ini
tidaklah begitu sukar, pastikan anda menggunakan santan dari kelapa yang
segar untuk rasa yang memuaskan. Resepi istimewa untuk berbuka puasa
dan hari raya.
Ditulis oleh : Che' Nom / iresipi.com/
Masa: Penyediaan: 20 minit |
Memasak: 20 minit |
Keseluruhan: 40 minit
Jumlah Hidangan : 3
Bahan-Bahan:
-
- 500 gram ayam dipotong
- 1 senduk besar minyak masak
- Bahan untuk ditumbuk halus:
-
- 4 ulas bawang putih
- 4 ulas bawang merah
- 1 inci halia
- Bahan untuk ditumis:
-
- 1 tangkai daun kari
- 4 biji buah pelaga
- 1 batang kayu manis
- 3 tangkai bunga cengkih
- 2 biji bunga lawang
- 1/2 biji bawang dihiris nipis
- Bahan-bahan lain berkaitan:
-
- 1 sudu besar kerisik
- 1 mangkuk santan pekat
- 1 mangkuk santan cair
- 3 sudu besar serbuk kari daging, bancuh supaya menjadi pes
- 2 biji ubi kentang, dikupas kulit dan dipotong 4
- 1 biji tomato dipotong 4
- 1 asam keping
Cara Penyediaan:
-
- Panaskan minyak, tumis bahan tumis sehingga naik bau.
- Masukkan bahan tumbuk dan kacau seketika sehingga kekuningan
- Masukkan pes kari, kacau sehingga pecah minyak dan garing, tambahkan sedikit air jika terlalu kering di peringkat permulaan.
- Teruskan mengacau sehingga pecah minyak dan tidak hangit
- Masukkan ayam dan kacau sehingga 2-3 minit
- Masukkan kentang, santan cair, asam keping dan kerisik
- Masak sehingga ubi kentang empuk dan ayam betul-betul masak.
- Masukkan santan pekat, keluarkan asam keping sekiranya rasa masam padah kuah sudah mencukupi.
- Masak sehingga mendidih, perasakan dengan garam dan gula secukupnya,
- Langkah terkahir, masukan tomato. Selamat mencuba
Tips:
Pastikan rempah kari
dimasak sehingga betul-betul masak dan garing, jika tidak kari anda
akan rasa seperti kari yang tidak dan tidak sedap