Sabtu, 30 April 2016

Resepi Popia Goreng


Resepi Popia Goreng sesuai untuk minum petang, mudah disediakan. 

Ditulis oleh :  

Masa: Penyediaan: 15 minit | Memasak: 20 minit | Keseluruhan: 35 minit 
Jumlah Hidangan : 4 orang

Bahan-Bahan:

  • Kulit popia secukupnya
  • 1 cawan sayur campur
  • 300 gram taugeh
  • 1 cawan isi ayam, bahagian dada atau isi
  • 1/2 bawang besar dipotong dadu
  • 1/2 kiub ayam
  • 3 sudu besar minyak masak
  • 1/2 sudu kecil serbuk lada sulah
  • sedikit air

Cara Penyediaan:

  1. Cincang kasar isi ayam.
  2. Panaskan minyak dan tumis bawang besar sehingga naik bau, kemudian masukkan isi ayam. Goreng sehingga isi ayam masak.
  3. Masukkan sayur campur, taugeh, garam. kiub ayam dan sedikit lada sulah. Masukkan sedikit air. Goreng lagi dalam 2-3 minit. Angkat dan sejukkan.
  4. Ambil sekeping kulit popia dan letakkan inti. Kemudian gulung kulit popia. Letakkan sedikit air di hujung sebagai gam.
  5. Goreng popia dalam minyak penuh sehingga kekuningan. Boleh dihidangkan bersama sos cili atau sos cili thai.

Jumaat, 29 April 2016

Resepi Burger Malaysia Terbaik


Resepi Burger Malaysia terbaik dan paling sedap. Dah lama Che' Nom nak cuba buat burger malaysia ni sebab memang suka makan tapi cuma sekarang baru ada kerajinan nak mencuba. Inti sambal ikan bilis haruslah agak pekat supaya burger malaysia tidak lembik kerana kuah sambal yang cair dan bun pasti kekal lembut dan gebu.

Ditulis oleh :  

Masa: Penyediaan: 1 jam 30 minit | Memasak: 15 minit | Keseluruhan: minit 
Jumlah Hidangan : 12

Bahan-Bahan:

  • 2 cawan (256g) tepung gandum
  • 2 sudu besar susu tepung
  • 2 sudu besar majerin atau shortening
  • 1 1/2 sudu kecil serbuk yis
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 2 1/2 sudu besar gula halus
  • 180ml air suam

Cara Penyediaan:

  1. Bancuh serbuk yis bersama 50ml air suam yang diambil daripada sukatan 180ml. Kacau larut bersama sedikit gula halus, dalam 1/2 sudu besar. Biarkan selama 5 minit atau sehingga yis berbuih dia permukaan.
  2. Dalam mangkuk berasingan satukan tepung gandum, baki gula halus tadi, susu tepung dan garam. Kemudian masukkan marjerin dan gaul menggunakan tangan sehingga bahan kering dan mentega bergaul sebati.
  3. Tuang air bancuhan yis sedikit demi sedikit dan diikuti baki air suam yang tinggal tadi.
  4. Jika anda menggunakan mixer, uli sehingga doh bergumpal dan tidak melekit.
  5. Masukkan doh ke dalam mangkuk yang telah digris dengan sedikit minyak dan tutup dengan plastic wrap atau kain lembap supaya permukaan doh tidak kering. Perap sehingga doh naik 2 kali ganda.
  6. Ambil doh dan tumbuk sedikit supaya udara keluar. Uli seketika dan bahagikan kepada 12 bahagian. Jika anda mahukan mini burger Malaysia mungkin boleh dibahagikan kepada 16 bahagian kecil.
  7. Buat bulat dan letak di atas dulang yang ditabur dengan tepung. Tekan sedikit supaya leper tetapi jangan terlalu leper,cuma tekan sedikit sahaja.
  8. Tutup dengan tuala dapur yang bersih dan biarkan doh kembang buat kali ke dua selama 30-35 minit
  9. Panaskan minyak, goreng kedua belah bahagian sehingga keperangan. Pastikan minyak jangan terlalu panas kerana nanti bahagian dalam tidak masak.
  10. Angkat dan toskan di atas kertas tisu untuk menyerap lebihan minyak. Belah di tengah tetapi jangan sampai terputus, kemudian sapukan dengan sambal ikan bilis dan hirisan timun.
Tips:
Sapukan tangan dengan tepung yang banyak sebelum angkat doh untuk dimasukkan di dalam kuali supaya doh tidak melekat di tangan dan bentuk doh kekal cantik dan bulat

Khamis, 28 April 2016

Resepi Cucur Udang Kuah Kacang


Resepi Cucur Udang Kuah Kacang, resepi dari utara yang sedap. Kuah yang terbaik di hasilkan menggunakan kacang tanah digoreng tanpa minyak, membangkitkan rasa lemak apabila di cicah dengan cucur udang.

Ditulis oleh :  

Masa: 
Penyediaan: 20 minit | Memasak: 20 minit | Keseluruhan: 40 minit 
Jumlah Hidangan : 5

Bahan-Bahan:

Bahan untuk cucur
  • 500 gram tepung gandum
  • 1 ikat daun kucai
  • 1 sudu kecil kunyit
  • 1 ulas bawang besar
  • 1 sudu besar air kapur
Bahan untuk kuah
  • 2 ulas bawang merah*
  • 3 ulas bawang putih*
  • 1 inci halia*
  • 1 mangkuk kacang tanah yang sudah di goreng.
  • 1 senduk cili kisar
  • 1 sudu kecil paste udang kering
  • 3 sudu besar gula melaka
  • 2 sudu kecil tepung jagung yang dicairkan
  • garam dan gula secukup rasa

Cara Penyediaan:

Cara-cara untuk cucur:
  1. Bancuh tepung dengan air hingga sebati.
  2. Gaulkan bancuhan tepung bersama daun kucai (yg dipotong 1 inci), serbuk kunyit, bawang besar yg dihiris nipis, air kapur, udang, garam dan gula secukup rasa.
  3. Panaskan minyak sehingga sederhana panas, kautkan aduanan sebanyak satu senduk penuh dan tuangkan ke dalam kuali.
  4. Goreng dengan api sederhana kuat sehingga keperangan. Angkat, potong dan hidang bersama kuah kacang.
Cara-cara untuk kuah:
  1. Cincang bahan bertanda *.
  2. Panaskan 3 sudu besar minyak
  3. Tumiskan bahan cincang hingga wangi.
  4. Masukkan cili kisar dan udang kering, kacau hingga pecah minyak.
  5. Masukkan satu cawan air dan kacang yang di kisar halus. Masak hingga mendidih
  6. Masukkan gula, garam dan tepung jagung. Masak sehingga mendidih mencapai kepekatan sederhana.

Rabu, 27 April 2016

Resepi Agar-agar Koktail


Resepi agar-agar koktail yang menggunakan buah-buahan koktel di dalam tin. Juadah pencuci mulut yang begitu mudah untuk disediakan dan bahan-bahan mudah didapati.

Terbaik dihidangkan ketika sejuk, sungguh nyaman dan sedap. Cuma perlu diingat ketika merebus agar-agar api janganlah terlalu kuat kerana jika menggelegak di atas api yang terlalu kuat susu cari akan berketul-ketul dan teksturnya menjadi tidak cantik.

Ditulis oleh :

Masa: Penyediaan: 5 minit | Memasak: 10 minit | Keseluruhan: 15 minit
Jumlah Hidangan : 6 orang makan

Bahan-Bahan:

  • 1 bungkus atau 20g agar-agar bertali
  • 900 ml air
  • 1 tin koktel buah-buahan
  • 1 tin susu cair
  • 1 1/2 cawan gula pasir
  • 1 helai daun pandan

Cara Penyediaan:

  1. Basuh agar-agar dan rebus bersama air sehingga larut.
  2. Kemudian masukkan gula pasir, daun pandan dan buah-buahan koktel berserta airnya sekali.
  3. Masukkan susu cair dan masak di atas api yang perlahan hingga 2-3 minit.
  4. Tuang di dalam loyang dan sejukkan.

Selasa, 26 April 2016

Puding Kastard Jagung

Bahan-bahannya:

  • 1 cawan tepung kastard

  • 1 cawan gula

  • 1 cawan santan

  • 1 cawan jagung (Berkrim)

  • Secubit garam

  • 2 cawan air

Cara membuatnya:

Didihkan air di dalam periuk

Masukkan tepung kastard, gula, santan dan garam ke dalam pengisar ataupun food processor dan kisar sehingga sebati.

Tuangkan ke dalam periuk dan kacau menggunakan api yang perlahan selama 2 minit.

Masukkan jagung dan terus mengacau sehingga ianya pekat dan meletop-letop.

Tuangkan adunan ke dalam bekas dan sejukkan sebelum memotong - sumber : azianhasan.com

Isnin, 25 April 2016

Resepi Puding Sagu Gula Melaka


Resepi Puding Sagu Gula Melaka, hidangan pencuci mulut yang boleh disediakan di majlis istimewa. Bagi Che Nom, walaupun resepinya mudah tetapi sangat versatile jika dihidangkan dengan cantik dan kemas. Terima Kasih kepada blog kak Azlita Masam Manis kerana tips membilas sagu supaya hilang kanjinya. Dengan cara itu, sagu akan lebih kental dan terbentuk dengan cantik. Jangan risau jika sagu nampak agak hancur, teruskan bilas dengan air dan toskan. Untuk resipi ini, Che Nom gunakan sukatan cawan supaya mudah dan cepat. Bagi kuah santan pula, lagi sedap jika kita gunakan santan segar. Selamat mencuba :)

Ditulis oleh :  

Masa: 
Penyediaan: 45 minit | Memasak: 10 minit | Keseluruhan: 55 minit 
Jumlah Hidangan : 18-20 biji

Bahan-Bahan:

Bahan untuk sagu:
  • 1 1/2 cawan sagu
  • air secukupnya
Bahan untuk kuah santan:
  • 2 1/2 cawan santan (dari 1/2 biji kelapa)
  • 1 sudu besar tepung beras
  • 1 sudu kecil garam
  • 1 helai daun pandan, carik dan simpul
Bahan untuk sirap gula melaka:
  • 1 ketul besar gula melaka
  • 3 sudu besar gula merah serbuk Thai
  • 2 sudu besar gula pasir
  • 1 helai daun pandan, carik dan simpul

Cara Penyediaan:

  1. Rendamkan biji sagu bersama air selama 1/2 jam. Anggaran air sehingga tenggelam dua ruas jari.
  2. Rebus sagu di atas api perlahan sehingga hilang putih di tengah-tengah biji. Jika air kurang tambahkan sedikit supaya sagu masak dengan sempurna.
  3. Tuang sagu di atas penapis dan bilas dengan air mengalir supaya kanjinya keluar.
  4. Toskan dan masukkan pewarna kesukaan anda. Kacau sekata. Sudukan sagu ke dalam acuan dan sejukkan di dalam peti ais selama 30 minit. Sagu akan terbentuk dan kental apabila sejuk.
  5. Keluarkan dari acuan dan hidang bersama kuah santan dan sirap gula melaka.
Cara untuk kuah santan:
  1. Masak santan bersama daun pandan, tepung beras dan garam di atas api perlahan.
  2. Kacau sekata supaya santan tidak berketul. Apabila kuah sudah mendidih dan pekat, angkat dan sejukkan.
Cara untuk sirap gula melaka:
  1. Masukkan air di dalam periuk bersama gula melaka, gula merah Thai, gula pasir dan daun pandan.
  2. Masak sehingga sirap mendidih pekat dan ketulan gula hilang. Kacau sebati.
  3. Tapis dan sejukkan.
Tips:
Kuah santan: Kuah santan haruslah sedikit pekat dan masin. Tidak terlalu masin tetapi cukup untuk mengimbangi rasa manis dari sirap gula melaka. Sirap gula melaka: Che Nom tambahkan gula merah Thai kerana rasanya yang sedap dan warnanya yang pekat kehitaman. Bila dimasak bersama gula melaka, warna yang terhasil sangat cantik dan rasanya sangat sedap.

Ahad, 24 April 2016

Resepi Bubur Jagung


Resepi Bubur Jagung, paling sedap buat hidangan minum petang. Resepi yang mudah, tetapi sungguh membuka selera. Kalau ada jagung segar anda boleh cuba masak bubur jagung. Che Nom letak gula melaka sebagai tambahan kepada gula pasir biasa. Untuk santan pula, seeloknya digunakan santan segar kerana rasanya lebih enak berbanding santan kotak.

Ditulis oleh :

Masa:

Penyediaan: 10 minit | Memasak: 10 minit | Keseluruhan: 20 minit
Jumlah Hidangan : 5 orang

Bahan-Bahan:

  • 2 batang jagung, hiris isinya
  • 1/4 -1/2 cawan gula pasir
  • 1 keping gula melaka
  • 1 sudu kecil garam
  • 2 cawan santan pekat
  • 1 cawan santan cair
  • 3 sudu besar biji sagu
  • 2 helai daun pandan, carik dan simpul

Cara Penyediaan:

  1. Masukkan santan cair, daun pandan dan isi jagung ke dalam periuk. Masak di atas api perlahan sehingga mendidih.
  2. Masukkan gula pasir, gula melaka, garam, sagu dan santan pekat. Kacau perlahan-lahan sehingga bubur mendidih. Kadar manis adalah mengikut citarasa anda. Jika rasa kurang manis boleh tambah lagi sedikit guka.

Tips:

Bubur haruslah kerap dikacau di atas api yang perlahan sehingga mendidih supaya kuah tidak berketul dan pecah minyak.

Resepi Mee Rebus Sedap

Resepi Mee Rebus yang pasti sedap, rahsia kepekatan dan kemanisan kuah mee rebus ini terletak pada ubi keledek yang direbus. Anda harus mencuba resepi ini, terbaik jika dihidangkan pada sambutan rumah terbuka.

Ditulis oleh : /iresipi.com/

Masa: 

Penyediaan: 20 minit | Memasak: 30 minit | Keseluruhan: 50 minit 
Jumlah Hidangan : 5

Bahan-Bahan:

  • 1 kg mee kuning, dicelur
  • 250g taugeh, buang ekor dan celur
  • Limau kasturi
  • Bawang goreng
  • 3 biji telur, direbus
  • 1 tangkai daun sup, hiris halus
  • Cili merah, hiris nipis
  • Cili hijau, hiris nipis
  • 3 ketul tauhu, digoreng dan hiris sederhana nipis

Bahan untuk kuah:

  • 1 senduk minyak masak
  • 500 g daging, hiris nipis
  • 500 g keledek merah, anggaran 2 ketul kecil
  • 2 sudu besar taucu
  • 5 ulas bawang merah*
  • 4 ulas bawang putih*
  • 2 cm halia*
  • 1 sudu besar udang kering yang direndam*
  • 2 sudu besar serbuk kari daging
  • 6 cawan air
  • 1/2 cawan serbuk kacang tanah ( kacang tanah digoreng tanpa minyak dan kisar halus)
  • 2 cm lengkuas, dititik
  • 1 biji tomato, dipotong dadu
  • Garam dan gula secukup rasa

Cara Penyediaan:

Cara untuk memasak kuah:
  1. Rebus keledek sehingga masak, dan lenyek halus.
  2. Kisar halus bahan bertanda (*)
  3. Panaskan minyak, tumis bahan kisar halus sampai wangi, kemudian masukkan rempah kari daging dan taucu. Masak hingga pecah minyak. Masukkan daging dan kacau sebati
  4. Masukkan air dan keledek yang dilenyek tadi. Masak hingga mendidih.
  5. Kemudian masukkan lengkuas, serbuk kacang dan tomato. Didhkan sehingga kuah menjadi pekat. Perasakan dengan gula dan garam secukupnya.
Cara untuk menghidang:
  1. Masukkan sedikit mee yang telah dicelur ke dalam pinggan. Tuangkan kuah ke atas mee. Hiaskan dengan tauhu goreng, daun bawang, telur rebus, cili merah dan hijau dan taugeh. Perahkan dengan limau kasturi. Sedia untuk dimakan.