Sabtu, 30 April 2016

Resepi Popia Goreng


Resepi Popia Goreng sesuai untuk minum petang, mudah disediakan. 

Ditulis oleh :  

Masa: Penyediaan: 15 minit | Memasak: 20 minit | Keseluruhan: 35 minit 
Jumlah Hidangan : 4 orang

Bahan-Bahan:

  • Kulit popia secukupnya
  • 1 cawan sayur campur
  • 300 gram taugeh
  • 1 cawan isi ayam, bahagian dada atau isi
  • 1/2 bawang besar dipotong dadu
  • 1/2 kiub ayam
  • 3 sudu besar minyak masak
  • 1/2 sudu kecil serbuk lada sulah
  • sedikit air

Cara Penyediaan:

  1. Cincang kasar isi ayam.
  2. Panaskan minyak dan tumis bawang besar sehingga naik bau, kemudian masukkan isi ayam. Goreng sehingga isi ayam masak.
  3. Masukkan sayur campur, taugeh, garam. kiub ayam dan sedikit lada sulah. Masukkan sedikit air. Goreng lagi dalam 2-3 minit. Angkat dan sejukkan.
  4. Ambil sekeping kulit popia dan letakkan inti. Kemudian gulung kulit popia. Letakkan sedikit air di hujung sebagai gam.
  5. Goreng popia dalam minyak penuh sehingga kekuningan. Boleh dihidangkan bersama sos cili atau sos cili thai.