Ahad, 1 Mei 2016

Resepi Cucur Badak


Resepi mudah cucur badak, juadah berbuka puasa yang agak popular dikalangan masyarakat melayu, pastikan anda menggunakan kelapa yang segar bagi mendapatkan cucur badak yang sedap. Tapi jangan pula diletakkan badak di dalam cucur ini, hanya nama saja badak, macam mana boleh dapat nama cucur badak saya pon tak berapa pasti, yang pasti badak mesti suka. 

Ditulis oleh : zalia/iresipi.com/ 

Masa: Penyediaan: 30 minit | Memasak: 30 minit | Keseluruhan: 60 minit

Jumlah Hidangan : 15

Bahan-Bahan:

Bahan-bahan utama:
·         1 Kilogram keledek(di lecek)
·         2 Cawan tepung gandum
·         1/2 Biji kelapa parut
Bahan untuk di giling:
·         10 biji cili kering
·         3 sudu besar udang kering
·         8 ulas bawang merah
·         3 batang serai
·         1/2 sudu teh ketumbar
·         1/2 sudu teh jintan manis
·         1/2 sudu teh jintan putih
·         1 inci halia
·         1 inci kuncit
·         garam secukup rasa

Cara Penyediaan:

1.      Panaskan minyak dan tumis bahan giling hingga naik baunya,
2.      Masukkan kelapa dan sedikit air
3.      Bila dah kering angkat dan sejukkan
4.      Gaulkan ubi keledek dengan tepung hingga sebati, kemudian bentukkan bulat2
5.      isikan intinya dan dibulakan semula
6.      Panaskan minyak dan goreng hingga masak.