Sabtu, 1 November 2014

Nasi Arab Istimewa

Bahan-Bahan:


1kg beras basmathi
1 paket perencah briyani maggie
½ ekor ayam (dipotong kecil)
1 labu bawang besar
1 inci halia
2 ulas bawang putih
½ cawan susu cair
2 sb sos tomato
minyak sapi utk menumis
kismis
air secukupnya utk memasak nasi
Bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga cengkih

Cara:

  1. Perapkan ayam dgn perencah briyani maggie (2-3 jam)
  2. Kisar bawang besar, halia dan b.putih
  3. Tumis b.lawang, buah pelaga, kulit kayu manis & bunga cengkih dgn minyak sapi. Kemudian masukkan bahan kisar. Tumis sehingga naik bau.
  4. Kemudian masukkan ayam yg telah diperap tadi. Tambahkan garam secukup rasa. Apabila separuh masak, tutupkan api.
  5. Sementara itu, bersihkan beras dan toskan. Masukkan ke dalam periuk, gaulkan beras dgn sos tomato & masukkan susu cair.
  6. Masukkan pula ayam yg telah dimasak tadi, dan masukkan air secukupnya.
  7. Tanak nasi sehingga masak.

Cadangan Hidangan:

Boleh dimakan dengan dalca, jelatah dan daging masak berserai...

Kiriman: ummi_auni 

Resepi Ayam Goreng Rangup Simple

Ingredients

  • Ayam 1 ekor (lebih kurang)
  • Garam secukupnya
  • Serbuk kunyit secukupnya
  • Tepung jagung setengah cawan
  • Minyak secukupnya untuk menggoreng

Instructions

  1. Gaulkan ayam yang telah dibersihkan dengan serbuk kunyit, garam dan tepung jagung.
  2. Perap dulu setengah jam jika suka
  3. Gorengkan ayam dalam minyak.
  4. Dah siap! Senangkan..!
Submitted By

Jumaat, 31 Oktober 2014

Mudahnya buat jeruk mangga muda asam boi

Kuasa laman sosial amat kuat dan mudah mempengaruh sehingga boleh menjadi viral. Bukan sahaja gosip, malah makanan juga menjadi viral.

Terbaru, jeruk mangga muda asam boi kini menjadi bualan hangat di laman sosial seperti Facebook dan Instagram.

Oleh itu, disebabkan ramai yang ingin mencuba jeruk tersebut tetapi tidak tahu dimana mahu membeli, apa kata anda cuba buat sendiri di rumah anda dengan resipi mudah ini yang dipetik dari Wanista.

Bahan-bahan

  • 2-3 biji mangga muda ( saiz sederhana )
  • 5-6 biji asam boi
  • sedikit gula
  • sedikit air masak jika perlu
  • 3-4 tangkai cili padi

Cara-cara

  1. Kupaskan kulit mangga dan potong isi kecil-kecil. Masukkan ke dalam bekas.
  2. Hiriskan cilipadi sehingga halus. Kemudian masukkan ke dalam bekas berisi mangga yang telah dihiris.
  3. Masukkan 2-3 sudu gula. Jika ingin menjaga kesihatan, hanya perlu tambah secubit gula untuk rasa.
  4. Tambahkan asam boi dan gaulkan. Jika terlalu kering, masukkan sedikit air masak.
  5. Masuk ke dalam bekas berpenutup dan simpan di dalam peti ais semalaman.

Selamat mencuba!

sumber : https://my.entertainment.yahoo.com/

Sup Sayur Tofu Telur (healthy soup)

Ingredients

  • 2 tiub Tofu Telur
  • 4 pokok sayur sawi jepun/bok choy (di potong kasar)
  • 1 ketul dada ayam (dihiris)
  • 3 ulas bawang putih (dititik) - lebihkan pun tiada masalah
  • 1 cawan brokoli (optional)
  • 1/2 cawak lobak merah (optional)
  • Lada hitam (ikut rasa)
  • Garam (optional)
  • 1 kiub ayam (jika tiada gunakan garam)
  • 4 cawan air (jika suka sup banyak kuah lebihkan air)

Instructions

  1. Didihkan air dan masukkan bawang putih dan lada hitam
  2. Setelah mendidih, masukkan isi ayam yang dihiris dan kiub ayam. Biarkan sebentar sehingga isi ayam masak
  3. Masukkan tofu telur yang dihiris (cara nak hiris tofu telur - potong tiub kepada dua, picitkan hujung tiub, dan perlahan tofu keluar. Kemudian hiris tofu ikut cara kegemaran anda)
  4. Masukkan sayur-sayuran dan biarkan dalam 30 saat-1 minit (tak perlu lama-lama sebab nak maintain khasiat sayur)
  5. Rasa dan jika perlu tambah garam, tambahkan sedikit. Siap. Voila~
Submitted By

Biskut Berkhasiat

Bahan-Bahan:

113.4 gm mentega
¾ cawan gula perang
½ camca teh esen vanila
1 biji telur
½ cawan tepung berserbuk penaik
1 ½ cawan emping jagung
¼ camca teh garam
¾ cawan wheatgerm
1/3 cawan kelapa
1/3 cawan oat
113.4 gm kismis

Cara:

Pukul mentega bersama gula perang. Masukkan esen vanila dan telur. Pukul hingga sebati. Masukkan tepung yang telah diayak, wheatgerm, kelapa, oat, kismis dan emping jagung. Kacau hingga rata. Cedok secamca adunan dan bulat-bulatkan. Tekan atasnya sedikit. Susun adunan di dalam dulang pembakar yang dilengser sedikit mentega. Bakar di dalam ketuhar 20 minit pada kepanasan 160 darjah.

Sumber: Majalah Jelita April 1992

Khamis, 30 Oktober 2014

Ayam Masak Halia (Genger Chicken)

INGREDIENTS

Ayam bahagian dada dipotong dadu
Bawang besar dihiris.
Bawang putih dihiris.
Halia sebesar ibu jari, dihiris.
Serbuk kunyit
Garam

Cara-cara

Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang besar, bawang putih dan halia sehingga naik bau. Masukkan ayam yg telah digaul dgn serbuk kunyit dan garam sehingga masak. Akhir sekali, garam secukup rasa.

sumber : http://resepi-anak-pakcik-karim.blogspot.com/

Nasi Aneka Ragam

Bahan-Bahan:

1 kg beras basmathi
200 gm isi ayam, dipotong kecil-kecil
200 gm udang kasar
200 gm isi ikan merah
200 gm sotong, dipotong bulat
50 gm daun pudina
2 helai daun pandan
200 gm lobak merah, didadu kecil-kecil
200 gm kacang hijau
1 liter air rebusan ayam
100 gm bawang goreng
Sedikit pewarna hijau, kuning dan merah
15 gm kuma-kuma, direndam didalam air sejuk

250 gm minyak sapi
Garam secukupnya

Bahan-bahan digoreng bersama minyak:

150 gm gajus
150 gm kismis
150 gm badam

bahan-bahan dimayang:

150 gm bawang merah
50 gm bawang putih
50 gm halia


Cara:

Panaskan minyak. Tumis daun pandan dan bahan-bahan mayang hingga kuning. Masukkan air rebusan. Biar mendidih baru dimasukkan garam. Masukkan beras. Kacau dan tutup periuk. Biar 3 hingga 4 minit baru dibuka semula. Kacau hingga hampir kering. Perlahankan api. Masukkan isi ayam, udang, sotong, daun pudina, lobak merah, kacang hijau, biji gajus, kismis dan badam. Tutup dan biarkan 2 hingga 3 minit. Masukkan bawang goreng dan renjis kuma-kuma yang diwarnakan hijau, kuning dan merah. Tutup periuk dan biar hingga betul-betul masak.

Sumber: Majalah Jelita Jun 1991

Rabu, 29 Oktober 2014

Resepi Tuna In Croissant

Ingredients

  • 5 Roti Croissant (beli di Giant)
  • Tuna dalam tin (saya guna yang tulis Deli)
  • Mayonis (2-3 sudu besar)**
  • Bawang Besar (cincang halus)
  • Daun Salad dan Tomato
  • ** mayonis boleh tambah or kurangkan ikut suka

Instructions

  1. Gaul sebati tuna, mayonis dan bawang
  2. Belah roti Croissant dan sapu adunan tuna tadi
  3. Letak daun Salad dan hirisan Tomato. Siap!!
Submitted By

Khudhar (Masakan Arab)

Bahan-Bahan:

1 biji bawang besar atau 3 biji bawang kecil
3 ulas bawang putih
8 biji tomato masak yg lembik-lembik - diblender dengan air sehingga hancur (1 jag blender sja.)
5 biji kentang dipotong besar besar
4 batang carrot dipotong dadu
2 sudu teh lada hitam
1 ekor ayam dipotong 8 atau 1 kg daging dipotong besar besar - di goreng 5 minit
garam secukup rasa

Cara:

Tumis bawang putih dan merah sehingga kekuningan

Masukan tomato yang telah diblender Biarkan mendidih seketika masukan kentang dan carrot setelah hampir empuk masukan ayam tutup periuk reneh seketika sehingga kentang betul betul empuk masukan lada hitam dan garam secukup rasa biarkan seketika tutup api.

Siap untuk dihidangkan dengan nasi arab dua warna.

Tambahan:

Masakan ini boleh dibuat tanpa menggunakan ayam atau daging.

Kiriman: Mohd Jamil

Selasa, 28 Oktober 2014

Resepi Easy red velvet cake

Ingredients

  • Bahan A:
  • 2 cawan tepung gandum/kek (sy guna superfine)
  • 1st baking soda
  • 1st baking powder
  • 2sb serbuk koko (sy guna 4sb)
  • 1st garam
  • Bahan B:
  • 2 cwn gula
  • 1 cwn corn oil (sy guna 3/4 cwn)
  • 2 biji telur A
  • 1 cwn buttermilk**
  • 2st esen vanilla
  • 1sm pewarna merah (boleh tambah ikut suka)
  • 1st cuka
  • 1/2 cwn air kopi panas
  • Topping:
  • 150g cream cheese (keluarkan dr fridge, biar 1 jam bg lembut so nnt topping smooth xberketul)
  • 30g butter (softened)
  • 60g gula icing
  • 1st esen vanilla
  • 1st pes/jus lemon (optional)

Instructions

  1. Panaskan oven suhu 160oC. Griskan loyang 8" dan tabur sikit tepung.
  2. Satukan dan ayak semua bahan A.
  3. Dalam mangkuk besar, satukan gula dan minyak. Masukkan telur, buttermilk, esen vanilla dan pewarna merah. Kacau dgn whisk bg sebati.
  4. Masukkan cuka dan last sekali air kopi panas. Kacau sebati.
  5. Masuk tepung sikit2, kacau rata setiap kali lps masuk tepung.
  6. Tuang adunan dlm loyang. Bakar 45-60 min. Check lps 45 min (ada oven yg lebih panas). Jgn over-bake nnt kek kering!
  7. Dah masak, keluarkan dr oven. Biarkan kek dlm loyang sampai loyang dah suam. Keluarkan kek letak atas wire rack, biar sejuk.
  8. Utk topping: pukul cream cheese dgn gula icing hingga kembang (kaler putih). Masuk butter, esen vanilla dan jus lemon. Pukul sebati.
  9. Trim sikit bhgn atas kek yg berkerak (kerak boleh simpan, nnt tabur atas kek wat deco). Potong kek jd 2 @ 3 layer. Lapiskan dan salut kek dgn topping cream cheese ikut suka.
  10. Sejukkan kek dlm fridge at least 4 jam. Semalaman lg sedap.
  11. **buttermilk: 1 cwn susu fresh + 1sb cuka @ jus lemon. Biar 10-15 min, baru kacau.

    Submitted By

Jom cuba resipi mudah kek Red Velvet

Ramai yang menggemari kek Red Velvet kerana ia enak dan mudah untuk dibuat. Namun malangnya ramai yang tidak tahu membuatnya.

Oleh itu kali ini kami ingin berkongsi dengan anda semua resipi mudah untuk menghasilkan kek kegemaran anda ini supaya anda boleh makan sepuas-puasnya.

Jadi jom ikuti resipi mudah ini yang dipetik dari Mingguan Wanita.

Bahan-bahan:

120 gm mentega
240 gmgula kastor
2 butir telur
35 gm pewarna merah
20 gm serbuk koko
240 gm susu penuh krim
300 gm tepung gandum
3 camca cuka
1 camca serbuk penaik
¼ biji lemon-ambil jusnya

Cara Membuat:
  • Pukul mentega dan gula kastor sehingga kembang dan lembut.
  • Masukkan pewarna merah dan koko perlahan-lahan. Gaul sebati.
  • Tambahkan cuka dan serbuk penaik. Kacau rata. Ketepikan.
  • Masukkan telur, jus lemon dan tepung ke dalam adunan dan diselang-selikan dengan susu campuran soda dan cuka.
  • Masukkan adunan ke dalam Loyang, bakar dengan suhu 180 °S selama 60 minit.
Selamat mencuba dan menjamu selera!

sumber : https://my.entertainment.yahoo.com/

Isnin, 27 Oktober 2014

Jom cuba Harum Manis Pisang

Bagi yang tidak pernah makan atau mencuba kuih Harum Manis Pisang mesti berasa pelik dan janggal apabila melihat kuih ini bukan.

Ini kerana kuih Harum Manis Pisang merupakan manisan yang berasal dari negara seberang Singapura. Kuih ini menggunakan pisang segar bagi membangkitkan kelazatan kuit itu dan paling menarik adalah ia mudah dibuat.

Oleh itu, kali ini kami ingin berkongsi dengan pembaca semua cara-cara membuat kuih Harum Manis Pisang yang dipetik dari Mingguan Wanita.

Bahan-bahannya:

350 ml air
300 gm gula Melaka
3 biji telur
200 gm gula pasir
350gm tepung gandum
½ sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh sodium bikarbonat
½ sudu teh garam
1 sudu teh esen vanilla
50 gm mentega} dicairkan
8 biji pisang raja} dihiris bulat tipis.

Cara membuatnya:

• Masak gula Melaka dengan air hingga larut. Tapis dan sejukkan.
• Pukul telur dan gula hingga naik.
• Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit dan kacau rata.
• Masukkan esen vanilla dan mentega cair serta sirap gula Melaka. Kacau adunan hingga sebati.
• Sapukan acuan-acuan keil dengan mentega dan tuangkan sedikit adunan ke dalam acuan.
• Isikan separuh acuan sahaja dan letakkan hirisan pisang ke atas adunan
• Akhir sekali kukus selama 20 minit.

Selamat mencuba dan menjamu selera!

sumber : https://my.entertainment.yahoo.com/

Resepi puding kismis lapisan gula merah

Ingredients
  • 1 paket agar2 strip 37@38g
  • 7 mug air
  • 1 sudu bsr esen vanilla
  • 6 biji gula batu
  • gula pasir ikut citarasa manis
  • gula merah ikut citarasa
  • (bahan yg perlu di blend - 4 biji telur,1 cawan kismis hitam tnpa biji, 1 cawan susu cair,1 c
Instructions
  1. cairkan agar2 strip.
  2. bahagikan kpd 2 bahagian.
  3. 1 bahagian letak gula merah dan 3 ketul gula batu.
  4. 1 bahagian lg mskkn bhn yg di blend tadi dan 3 ketul gula batu serta gula pasir.
  5. Kemudian sejukkan secara berselang seli.
Submitted By