Bahan-Bahan:
1kg beras basmathi
1 paket perencah briyani maggie
½ ekor ayam (dipotong kecil)
1 labu bawang besar
1 inci halia
2 ulas bawang putih
1 paket perencah briyani maggie
½ ekor ayam (dipotong kecil)
1 labu bawang besar
1 inci halia
2 ulas bawang putih
½ cawan susu cair
2 sb sos tomato
minyak sapi utk menumis
kismis
air secukupnya utk memasak nasi
Bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga cengkih
2 sb sos tomato
minyak sapi utk menumis
kismis
air secukupnya utk memasak nasi
Bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga cengkih
Cara:
- Perapkan ayam dgn perencah briyani maggie (2-3 jam)
- Kisar bawang besar, halia dan b.putih
- Tumis b.lawang, buah pelaga, kulit kayu manis & bunga cengkih dgn minyak sapi. Kemudian masukkan bahan kisar. Tumis sehingga naik bau.
- Kemudian masukkan ayam yg telah diperap tadi. Tambahkan garam secukup rasa. Apabila separuh masak, tutupkan api.
- Sementara itu, bersihkan beras dan toskan. Masukkan ke dalam periuk, gaulkan beras dgn sos tomato & masukkan susu cair.
- Masukkan pula ayam yg telah dimasak tadi, dan masukkan air secukupnya.
- Tanak nasi sehingga masak.
Cadangan Hidangan:
Boleh dimakan dengan dalca, jelatah dan daging masak berserai...
Kiriman: ummi_auni