Panaskan oven suhu 160oC. Griskan loyang 8" dan tabur sikit tepung.
Satukan dan ayak semua bahan A.
Dalam
mangkuk besar, satukan gula dan minyak. Masukkan telur, buttermilk,
esen vanilla dan pewarna merah. Kacau dgn whisk bg sebati.
Masukkan cuka dan last sekali air kopi panas. Kacau sebati.
Masuk tepung sikit2, kacau rata setiap kali lps masuk tepung.
Tuang adunan dlm loyang. Bakar 45-60 min. Check lps 45 min (ada oven yg lebih panas). Jgn over-bake nnt kek kering!
Dah masak, keluarkan dr oven. Biarkan kek dlm loyang sampai loyang dah suam. Keluarkan kek letak atas wire rack, biar sejuk.
Utk
topping: pukul cream cheese dgn gula icing hingga kembang (kaler
putih). Masuk butter, esen vanilla dan jus lemon. Pukul sebati.
Trim
sikit bhgn atas kek yg berkerak (kerak boleh simpan, nnt tabur atas kek
wat deco). Potong kek jd 2 @ 3 layer. Lapiskan dan salut kek dgn
topping cream cheese ikut suka.
Sejukkan kek dlm fridge at least 4 jam. Semalaman lg sedap.
**buttermilk: 1 cwn susu fresh + 1sb cuka @ jus lemon. Biar 10-15 min, baru kacau.