Jumaat, 19 September 2014

Serunding Kelapa Berdaging

Bahan-bahan ( blh mkn & simpan.. )

  • 1 kg daging lembu - dipotong nipis.
  • 2 biji kelapa parut - putih nya saja.
  • 20 tangkai cili kering,11 bj bawang merah,7bj bawang putih,5 btg serai,3cm halia muda & 2cm lengkuas - dimesin halus.
  • 1 sudu mkn jintan manis, 1/2 sudu mkn jintan putih & 2 sudu besar biji ketumbar - dimesin.
  • 5 sudu besar gula.(blh kurangkn jika xsuka manis)
  • 1 sudu mkn air asam jawa & garam secukup rasa.
  • 1 senduk miyak masak.

Cara-cara

  1. dlm kuali, satukn kelapa parut,daging & bahan2 yg dimesin halus. ramas hingga sebati.kalau tkut tngan pedas,gaul je lh ngn sudip.
  2. masak dgn api sderhana.bila mendidih & air daging tlh keluar, tutup kuali smbil kecilkn api.biar daging merenih.
  3. bila airnya telah kering, tambahkn 1 senduk minyak masak.pada tahap ini,serunding kena dikacau selalu spya x hangus.
  4. masukkn pula rempah ketumbar,jintan yg tlh dimesin td, gula & garam. suaikn rasanya smbil dikacau selalu.
  5. bila serunding telah kering, daging tlh empuk & warnanya agak gelap bleh lh diangkat.bleh lh dimakan bersama pulut, nasi impit & jgk lempeng...
oleh: kakbesah

Khamis, 18 September 2014

Ikan tumis kunyit

Bahan-bahan ( 3 orang )

  • 2 ekor ikan (di potong kecil dan goreng setelah digaul dgn serbuk kunyit dan garam) *jenis ikan ikut suka*
  • 2 biji bawang merah ( tumbuk )
  • 1 biji bawang putih ( tumbuk )
  • 1/2 inci halia ( tumbuk )
  • 1/2 inci kunyit hidup ( tumbuk )
  • 1/2 labu bawang besar ( hiris )
  • 1/2 cawan air asam (asam jgn banyak cukup syarat jer )
  • 1 cawan air
  • Bahan perasa
  • Minyak untuk menumis
  • Bancuhan tepung jagung (untuk memekat kuah)

Cara-cara

  1. Panaskan minyak tumis bahan tumbuk.hingga naik wangi
  2. Masukkan bawang besar,air asam,air,masak hingga kuah mula mendidh..
  3. Masukan bahan perasa,bancuhan tepung jagung.gaul lagi biar seketika hingga kuah pekat kecilkan api.
  4. Akhir masukan ikan yang telah di goreng td.gaul sebati biar 2 minit,matikan api..hidang dengan nasi putih
  5. Bagi yang suka pedas boleh tambah cili padi...
oleh: Miezah aimoja

Nasi Minyak Pancawarna

Bahan-bahan ( 4-6 orang )

  • 4 cwn beras (cuci bersih & toskan)
  • 2sdb minyak sapi (ghee)
  • 1sdb mentega/marjerin
  • 1 helai daun pandan (simpulkan)
  • 1 btg serai (dititik shj)
----> Bahan A <----
  • 900ml air + 1 kiub stok ayam
  • 200ml susu cair
  • 1 bj tomato (potong kiub)
----> Bhn B - kisar (halus) <----
  • 3 ulas bwg merah (kecil)
  • 2 ulas bwg putih
  • 1.5cm halia
----> Bhn C - tumis <----
  • 3-4 kuntum bunga cengkih (clove)
  • 2-3 kuntum bunga lawang (star anise)
  • 1 (4-6cm pnjg) btg kulit kayu manis (cinnamon stick)
  • 2-3 biji buah pelaga (cardomom)
----> Bhn lain <----
  • Perwarna merah, kuning dan hijau (nak warna lain pun boleh)

Cara-cara

  1. Panaskan kuali bersama myk sapi & marjerin. Bila dah panas, masukkan kesemua bhn C.
  2. Tumis skejap sblm memasukkan bhn B. Tumis hingga layu sahaja dan kemudian masukkan beras, daun pandan & serai. Kecilkan api dan kacau2 sket, dan biar dahulu.
  3. Sementara tu, kacau rata bhn A dalam rice cooker dan on-kan. Teruskan kacau2 beras dalam kuali td dlm 20-30saat lagi sebelum dituang masuk ke dalam rice cooker berisi campuran susu & air tu. Kacau sebati dan biarkan ia ditanak.
  4. Bila hampir kering air didihan nasi, buka lid periuk nasi dan titikkn ketiga2 warna di tiga tempat berasingan. Selepas itu jangan kacau/karih nasi, biar ia betul2 masak. Bila dah betul2 masak, baru kacau/karih/gembur2kan nasi supaya warna2 td berserakan. Angkat dan letak dlm bekas.
  5. ---> Nota: Jika suka kismis, masakkan sekali bersama beras, atau sbg hiasan aje pun boleh (bersama bwg goreng).
oleh: alma

Yogurt Fried Chicken

Bahan-bahan ( 4-5 orang )

Bahan (A)
  • 1 ekor ayam ~ dibersihkan dan dipotong. Toskan air berlebihan. Pastikan isi ayam betul2 kering.
  • 1 cwn/250ml plain yogurt
  • 6 ulas bawang putih ~ ditumbuk halus
  • 2 inci halia ~ ditumbuk halus
  • 1 sb serbuk paprika
  • 1 sb serbuk cayenne
  • garam secukup rasa
  • 2 tangkai daun kari
Bahan (B)
  • 1.5 cwn tepung gandum (boleh tambah sedikit tepung beras bersama)
  • 1 sk baking powder
  • 1 sb serbuk paprika
  • 1 sb serbuk cayenne
  • secubit garam
  • -------------------------
  • jus lemon (optional)
  • minyak untuk menggoreng

Cara-cara

  1. Gaul sebati semua Bahan (A) dlm sebuah mangkuk. Biarkan perapan selama 2-3 jam (lagi bagus kalau semalaman).
  2. Dlm sebuah mangkuk yang lain, gaul bahan (B). (boleh juga menggunakan ziplock plastic bag)
  3. Panaskan minyak dlm kuali. Pastikan minyak betul2 panas...tapi tidak berasap.
  4. Salutkan ayam dgn tepung dan gorengkan hingga masak. (jika menggunakan ziplock bag, masukkan bahan (B) dlm bag, diikuti dgn ketulan ayam yang telah diperap. Zip dan goncang).
  5. Apabila ayam dah masak, angkat dan toskan minyak berlebihan.
  6. Perahkan sedikit jus lemon ke atas ayam yang telah digoreng. Sedia dihidang! ;)
  7. * penggunaan paprika dan cayenne boleh dikurang/ditambah ikut citarasa.
oleh: love2cook

Rabu, 17 September 2014

Ayam Panggang Dangdut (paling mudah tapi enak)

Bahan-bahan ( 5 ketul ayam )

  • 5 ketul ayam
  • 2 sudu teh rempah sup (idah pakai jenama adabi)
  • 1 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 sudu besar kicap
  • secubit garam
  • sebuah radio yang memasang lagu-lagu dangdut (Optional)

Cara-cara

  1. pasang lagu dangdut sambil membuat kerja memasak
  2. lumurkan rempah sup dan garam pada ayam
  3. kisarkan bawang putih dan halia bersama kemudian lumurkan juga pada ayam
  4. lumurkan pula kicap dan perapkan selama 30 minit dalam peti sejuk
  5. selepas itu keluarkan nya dari peti sejuk dan bolehlah memanggang selama 25 atau 30 minit tp dgn api yang kecil (idah guna pemanggang ajaib are ikan tu je)
  6. apabila siap memasak bolehlah di hidangkan bersama nasi 
oleh: IdahDangdut

Bihun Goreng Cina ala Kampung

Bahan-Bahan:

1-bihun satu bungkus
2-cabai melaka 6 biji
3-lada hitam 20 biji
4-bawang putih/merah 6 biji
5-sayur
lobak merah
sawi
selodek jagung
bahan untuk menumis,ambil bahan 2,3,4.kisar bahan tadi sehingga lumat.

Cara:

ambil sedikit minyak masak untuk menumis
masuk bahan menumis,sehingga kuning.
masukan bihun,kacau sehingga bihun lembut
masukan telur(kalau perlu),akhir sekali
masuk sayur kedalam bihun tadi.kacau sehingga bihun lembut.

Cadangan Hidangan:

setelah masak hidang dalam pinggan,untuk
melazatkan lagi,hias dengan daun sup/daun bawang diatas bihun,tabur.
Kiriman: nazirah mahad      

Resepi Nasi Daging Air Asam

Bahan-bahan:

1 kilo beras basmathi
½ kilo daging
1 bungkus rempah sup bunjut Adabi
1 sudu besar rempah kurma
1 inci halia
1 batang kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
Sedikit mentega/ minyak sapi
½ cawan tomato puree
1 cawan susu cair
1 sudu teh garam

Cara penyediaan:

Rebus daging bersama rempah sup bunjut, rempah kurma dan garam sehingga empuk. Simpan air rebusan daging untuk masak nasi.

Tumis halia, kulit kayu manis dan buah pelaga didalam periuk nasi hingga naik bau. Masukkan beras dan kacau seketika.

Masukkan air rebusan daging. Kalau beras disukat satu cawan pastikan air rebusan juga satu cawan.

Bila beras sudah mula kembang, masukkan tomato puree dan susu cair. Kacau dan biarkan nasi masak.

Hidangkan nasi daging dengan *air asam dan daging yang telah direbus tadi.

Untuk buat air asam, satukan buah tomato, hirisan bawang besar, hirisan cili merah, air asam jawa pekat, perahan limau kasturi, sedikit belacan, garam dan gula secukup rasa.

sumber : http://www.resepi4u.com/

Ice Banana CreamSoda

Bahan-bahan ( untk.??? )

  • -1/2 biji pisang montel
  • -1 tin airskrim s0da
  • -1 gelas air
  • -sedikit air gula
  • -Kiub ais

Cara-cara

  1. Kisar buah pisang.
  2. Masukkan air pisang ke dalam gelas dan dicampurkan dengan air gula.Tunggu selama 10 minit supaya air pisang menjadi keras di tepi gelas.
  3. Masukkan airskrim s0da
  4. Akhirkan sekali,Masukkan kiub ais.
oleh: yaaNa

Selasa, 16 September 2014

Bingka Crakers

Cara-Cara
 
Panaskan oven suhu 180 C. Lengserkan loyang dengan minyak.
Blend semua bahan kecuali bijan sehingga semua hancur.
Tuang ke dalam loyang dan taburkan bijan jika suka.
Yatie panaskan loyang yg di sapu minyak terlebih dulu dlm 3 minit, baru tuangkan adunan.
Bakar selama 1jam atau sehingga keperangan.
Sejukkan dan potong.

Bahan-bahan
 
140 gm biskut cracker (biskut lemak)
85 gm tepung gandum
210 gm gula -  letak 1 cwn
3 biji telur
710 ml santan @ susu cair
1 sudu besar butter@marjerin@minyak sapi
1 sudu kecil pandan paste atau pewarna hijau
Secubit garam
Sedikit bijan utk tabur
Copy dr kak yatie : )
 
sumber : http://resepimingguini.blogspot.com/

Nasi Goreng Nampla

Bahan-bahan ( 2 org )

  • 2 ulas bawang putih (dititik)
  • 10 biji cili padi hijau (kisar/tumbuk)
  • 5 senduk nasi putih
  • 2 ekor sotong (bersih & potong)
  • Sedikit kicap cair, sos nampla (sos ikan), garam dan ajinomoto
  • Sedikit minyak masak
  • **Optional: boleh masukkan sayur-sayuran jika suka**

Cara-cara

  1. Gaulkan nasi putih dengan cili padi yang telah dikisar. Ketepikan.
  2. Panaskan kuali. Masukkan minyak masak dan tumiskan bawang putih sehingga naik wangi.
  3. Masukkan sotong yang telah dipotong bersama dengan kicap cair dan sos nampla. Goreng sekejap (pastikan sotong masak).
  4. Masukkan nasi yang telah digaul dengan cili padi serta garam dan ajinomoto. Goreng sehingga sebati. Tutup api & sedia dihidang.
oleh: irose

Ayam Percik Simple

INGREDIENTS
 
Bahan kisar
  • 2 biji bawang besar
  • 2st serbuk kunyit atau 2inci kunyit hidup
  • 2btg serai
  • 2cm halia
  • 2sudu besar gula
  • 1st serbuk ketumbar
  • 4ulas bwg putih
  • Sedikit air utk blend
Peha ayam 
Garam secukup rasa
1kiub ayam
1 cawan santan
1 asam keping

CARA CARA

Gaulkan ayam dgn bahan kisar dan santan.
Masukkan dalam kuali dan masak dgn api sederhana.
Masukkan asam keping, garam dan kiub ayam, masak sehingga ayam separuh masak. Sentiasa kacau dan terbalikkan ayam.
Angkat ayam dan masukkan dlm dulang pembakar. Simpan baki kuah utk buat sos.
Bakar ayam yang telah dipanaskan 10min pada 180° sebelum itu. Bakar sehingga ayam jadi keperangan dan agak garing diluarnya. Tuangkan sos tadi ke atas ayam.
#Hidang dengan nasi minyak.
 
sumber : http://resepi-anak-pakcik-karim.blogspot.com/

Resepi Kek Lapis Sarawak - Kek Lapis Coklat Cadbury

Bahan-bahan:

Bahan A:
10 biji telur gred A
330   gram tepung Hong Kong
1 sudu makan Ovallete
175  gram gula kastor
1 sudu teh esen vanila

Bahan B:
225  gram susu pekat manis
450  gram mentega

Bahan C:
75  gram horlicks
300  gram kepingan coklat cadbury
1 sudu serbuk koko Van Houten
1 sudu serbuk browning hitam 

Cara Penyediaan:

Panaskan pengukus.
Masukkan kesemua bahan A ke dalam mangkuk dan pukul selama 5 minit. Ketepikan.
Dalam mangkuk lain, satukan bahan B dan pukul selama 5 minit, kemudian tuangkan bahan B ke dalam bancuhan bahan A tadi. Kacau hingga mesra.
Bahagikan adunan kepada dua bahagian, satu bahagian di campurkan dengan Horliks dan satu bahagian lagi dimasukkan serbuk koko dan juga sedikit browning.
Tuang 1 lapisan coklat di dalamloyang kek dahulu, tutup loyang dengan aluminium foil dan kukus selama 10 minit. Buka aluminium foil dan tuang satu lapisan Horliks, tutup semula dengan aluminiumfoil dan sambung kukus selama 10 minit juga.
Kemudian buka aluminium foil dan susun coklat Cadburry di atasnya dan tuangkan adunan seperti proses asal mengikut lapisan demi lapisan. Lakukan proses yang sama hingga habis adunan.
Selamat mencuba.
 
sumber : http://www.resepi4u.com

Isnin, 15 September 2014

Cucur Udang..

Bahan-bahan ( 3orang makan )

  • 10ekor udang-buang kulit
  • 300g tepung gandum
  • 1/2 sudu/k soda penaik
  • Sayur kucai&taugeh
  • Air & garam secukupnya
  • Minyak utk menggoreng

Cara-cara

  1. Bancuh tepung bersama air secukupnya.Jangan terlalu likat.Masukkan juga sedikit garam.
  2. Masukkan soda penaik,udang,kucai&taugeh.Gaul sebati.
  3. Panaskan kuali dgn minyak yg mencukupi.Goreng cucur sehingga kekuningan.Angkat.
  4. Potong cucur kpd 4 bahagian & bolehlah di cicah bersama sos cili.
oleh: farihafaizal

Kek durian

Bahan-bahan ( saiz kek (20cm) )

  • 325g mentega
  • 7 biji telur
  • 2 gelas tepung
  • 1 gelas isi durian
  • 1/4 tin kecil susu manis Baking powder

Cara-cara

Pukul mentega dengan telur sampai rata. Kemudian masukkan tepung sikit², isi durian, susu manis and baking powder. Bakar pada suhu 180 °C selama 30-45 min atau sehingga permukaan kek jadi coklat.

oleh: dlamatasan

Ahad, 14 September 2014

Nasi tomato

Bahan-bahan ( 4~5org )

4cwn beras(dibersih dan ditoskn)
190g minyak sapi(kalau darurat boleh guna marjerin)
2 kuntum bunga cengkih
1/2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
5 cm kulit kayu manis
1 biji bawang besar dicincang
160g tomato puree (dlm tin)
1.8 leter air rebusan yang cair (bole juga nk guna kiub pati ayam)
daun saderi yang telah dicincang dan bawang merah (optional)
bhn dikisar: 2 ulas bawang putih, 3 ulas bawang merah dan 1 hiris halia

Cara-cara

  1. Cairkan minyak sapi diatas api yang sederhana dan tumiskan rempah-rempah selama 1-2 minit.
  2. Masukkan bahan tumbuk dan teruskan menggoreng hingga masak. Masukkan bawang besar dan goreng hingga layu.
  3. Kecilkan api dan tuangkan puri tomato.Biarkan mendidih perlahan-lahan dan masukkan beras.Kacau rata-rata selama 1-2 minit.
  4. Masukkan air rebusan dan garam secukup rasa.Biarkan cecair meresap ke dlm beras sebentar.
  5. Kecilkan api, tanak nasi itu dengan bertutup hingga masak, masukkan daun saderi dan bwg goreng.
oleh: nure

Nasi kari berdaging

Bahan-bahan ( 2 orang )

2 keping Roti Paratha
Daging/Ayam (potong kecil-kecil/cincang)
1@2 biji Ubi Kentang (potong dadu)
3@4 sudu makan Rempah kari
2 ulas bawang putih (tumbuk)
1 biji bawang besar (potong dadu)
Garam,Gula
Air
2 biji telur (1 biji untuk 1 biji roti paratha)

Cara-cara

  1. Masukkan daging ke dalam kuali,keringkan airnya dahulu, kemudian masukkan minyak diikuti dengan bawang putih.
  2. Masukkan air,rempah dan kentang.Masak hingga daging dan kentang empuk.
  3. Masukkan bawang besar,garam dan gula.Masak sehingga kering.
  4. Nipiskan roti paratha (saya guna penggelek-sapu sedikit minyak di tempat yg kita nak canai tu dan juga dekat penggelek supaya ia tidak melekat)
  5. Perlahan-lahan angkat dan letakkan di atas pan yang disapu dengan sedikit minyak..(Boleh bukak api sebelum kita letakkan roti tu.Pastikan api perlahan)
  6. Letakkan 3-4 sudu makan inti dengan 1 biji telur (pukul sikit telur tu)- sebiji telur untuk sebiji roti...
  7. Letakkan inti di atas roti kemudian lipat. Letak sedikit minyak.Masak dengan api yang perlahan
  8. (P/S-saya lebihkan garam dan gula dalam inti sebab murtabak ni makan macam tu je...kalau nak makan dengan pencicahnya tak perlula nak lebihkan garam dan gula...lagi satu kalau tak lebihkan garam dan gula, lepas letak telur rasa tu akan berkurangan )
  9. Bolehla menjamu selera...
oleh: siti mariam

Resipi ringkas kek keju Oreo

Adakah anda seorang penggemar setia kek dan bercita-cita untuk menghasilkan kek kegemaran anda sendiri di rumah?

Ya, inilah masanya untuk menunjukkan bakat terpendam anda dengan menggunakan resipi mudah seperti yang dipetik dari mStar ini.

Jika anda gemarkan kek berasaskan keju, apa kata anda cuba resipi ini, ianya bukan sahaja mudah disediakan malahan sangat sesuai menjadi hidangan pemanis mulut kepada tetamu yang datang berkunjung ke rumah.

Ayuh, ikuti langkah berikut!

Bahan-bahan:
250 gram krim keju
1 cawan yogurt
4 sudu besar tepung gandum
2 biji telur
90 gram gula
1 paket biskut oreo

Cara menyediakannya:
  1. Masukkan semua bahan dalam pengisar dan kisarkan sehingga menjadi krim.
  2. Selepas itu, masukkan adunan tadi ke dalam loyang bersaiz kecil yang sudah disapu marjerin atau minyak.
  3. Mengikut kreativiti anda, letakkan biskut oreo dan disusun secara berselang-seli.
  4. Kemudian, bakar dalam suhu 170 darjah celsius selama 40 minit.
  5. Keluarkan kek, biarkan kek berehat seketika.
  6. Hias kek mengikut citarasa anda dah letakkan di dalam peti sejuk.
Sedia untuk dihidangkan! Ringkas dan mudah bukan?

Selamat mencuba!