Ahad, 14 September 2014

Nasi kari berdaging

Bahan-bahan ( 2 orang )

2 keping Roti Paratha
Daging/Ayam (potong kecil-kecil/cincang)
1@2 biji Ubi Kentang (potong dadu)
3@4 sudu makan Rempah kari
2 ulas bawang putih (tumbuk)
1 biji bawang besar (potong dadu)
Garam,Gula
Air
2 biji telur (1 biji untuk 1 biji roti paratha)

Cara-cara

  1. Masukkan daging ke dalam kuali,keringkan airnya dahulu, kemudian masukkan minyak diikuti dengan bawang putih.
  2. Masukkan air,rempah dan kentang.Masak hingga daging dan kentang empuk.
  3. Masukkan bawang besar,garam dan gula.Masak sehingga kering.
  4. Nipiskan roti paratha (saya guna penggelek-sapu sedikit minyak di tempat yg kita nak canai tu dan juga dekat penggelek supaya ia tidak melekat)
  5. Perlahan-lahan angkat dan letakkan di atas pan yang disapu dengan sedikit minyak..(Boleh bukak api sebelum kita letakkan roti tu.Pastikan api perlahan)
  6. Letakkan 3-4 sudu makan inti dengan 1 biji telur (pukul sikit telur tu)- sebiji telur untuk sebiji roti...
  7. Letakkan inti di atas roti kemudian lipat. Letak sedikit minyak.Masak dengan api yang perlahan
  8. (P/S-saya lebihkan garam dan gula dalam inti sebab murtabak ni makan macam tu je...kalau nak makan dengan pencicahnya tak perlula nak lebihkan garam dan gula...lagi satu kalau tak lebihkan garam dan gula, lepas letak telur rasa tu akan berkurangan )
  9. Bolehla menjamu selera...
oleh: siti mariam