Bahan-bahan ( 4-6 orang )
- 4 cwn beras (cuci bersih & toskan)
- 2sdb minyak sapi (ghee)
- 1sdb mentega/marjerin
- 1 helai daun pandan (simpulkan)
- 1 btg serai (dititik shj)
- 900ml air + 1 kiub stok ayam
- 200ml susu cair
- 1 bj tomato (potong kiub)
- 3 ulas bwg merah (kecil)
- 2 ulas bwg putih
- 1.5cm halia
- 3-4 kuntum bunga cengkih (clove)
- 2-3 kuntum bunga lawang (star anise)
- 1 (4-6cm pnjg) btg kulit kayu manis (cinnamon stick)
- 2-3 biji buah pelaga (cardomom)
- Perwarna merah, kuning dan hijau (nak warna lain pun boleh)
Cara-cara
- Panaskan kuali bersama myk sapi & marjerin. Bila dah panas, masukkan kesemua bhn C.
- Tumis skejap sblm memasukkan bhn B. Tumis hingga layu sahaja dan kemudian masukkan beras, daun pandan & serai. Kecilkan api dan kacau2 sket, dan biar dahulu.
- Sementara tu, kacau rata bhn A dalam rice cooker dan on-kan. Teruskan kacau2 beras dalam kuali td dlm 20-30saat lagi sebelum dituang masuk ke dalam rice cooker berisi campuran susu & air tu. Kacau sebati dan biarkan ia ditanak.
- Bila hampir kering air didihan nasi, buka lid periuk nasi dan titikkn ketiga2 warna di tiga tempat berasingan. Selepas itu jangan kacau/karih nasi, biar ia betul2 masak. Bila dah betul2 masak, baru kacau/karih/gembur2kan nasi supaya warna2 td berserakan. Angkat dan letak dlm bekas.
- ---> Nota: Jika suka kismis, masakkan sekali bersama beras, atau sbg hiasan aje pun boleh (bersama bwg goreng).
oleh: alma