Bahan (A)
- 1 ekor ayam ~ dibersihkan dan dipotong. Toskan air berlebihan. Pastikan isi ayam betul2 kering.
- 1 cwn/250ml plain yogurt
- 6 ulas bawang putih ~ ditumbuk halus
- 2 inci halia ~ ditumbuk halus
- 1 sb serbuk paprika
- 1 sb serbuk cayenne
- garam secukup rasa
- 2 tangkai daun kari
- 1.5 cwn tepung gandum (boleh tambah sedikit tepung beras bersama)
- 1 sk baking powder
- 1 sb serbuk paprika
- 1 sb serbuk cayenne
- secubit garam
- -------------------------
- jus lemon (optional)
- minyak untuk menggoreng
Cara-cara
- Gaul sebati semua Bahan (A) dlm sebuah mangkuk. Biarkan perapan selama 2-3 jam (lagi bagus kalau semalaman).
- Dlm sebuah mangkuk yang lain, gaul bahan (B). (boleh juga menggunakan ziplock plastic bag)
- Panaskan minyak dlm kuali. Pastikan minyak betul2 panas...tapi tidak berasap.
- Salutkan ayam dgn tepung dan gorengkan hingga masak. (jika menggunakan ziplock bag, masukkan bahan (B) dlm bag, diikuti dgn ketulan ayam yang telah diperap. Zip dan goncang).
- Apabila ayam dah masak, angkat dan toskan minyak berlebihan.
- Perahkan sedikit jus lemon ke atas ayam yang telah digoreng. Sedia dihidang! ;)
- * penggunaan paprika dan cayenne boleh dikurang/ditambah ikut citarasa.
oleh: love2cook