Khamis, 31 Julai 2014

Biskut cornflakes

Bahan:- (anggaran 70 - 80 biji)

1/2 cawan butter
1/2 cawan gula kastor
1 biji telor
1 sudu teh esen vanila
2/3 cawan kismis hitam (jenama Lego elok halus sikit)
1 cawan tepung naik sendiri (diayak)
2 - 3 cawan cornflakes (ramas2 hancurkan sikit)
cawan kertas saiz kecil secukupnya

Cara Membuat:-

  1. Pukul mentega dan gula hingga kembang.
  2. Masukkan telor dan esen vanila, pukul lagi hingga sebati.
  3. Dalam bekas lain, campurkan tepung dengan kismis. Gaul rata.
  4. Kemudian masukkan dalam adunan dan gaul rata.
*Gunakan sudu teh, cedok adunan jadi ketul dan jatuhkan ke dalam bekas yang berisi cornflakes ramas tadi, golek-golekkan rata.

sumber dari : http://www.kongsiresepi.com/

Otok-otok ikan

ghost rider 2, cerita alsha, resep siomay ikan, dance, cik shida, bhog er khichuri, ikan kabus, pesmol ikan, hantu seram, resep masakan indonesia, gurun pasir, ikan pt2100 teleprompter, casting kelah, bumbu masak ikan, cat fight snake, ikan ifb 576, ikan kekek marimba, bumbu ikan pelas, britney spears, bantaran ka, dog vs dog, ikan gurame goreng, ikan ib500 batteries, ana b, ikan keli breeding, ikan lohan, ikan karim, ikan lundu, ikan id500, dolly wheels, football highlights, hantu, pukul, ikan 8 inch, ikan light kit, monstercat, ikan elements, ikan arwana, bakar kijang, cleavland police shooting, 8000hdmi, because iam girls, fitrah fitri, film ikan duyun, gajah makan orang, penampakan nenek berjalan, dum dum, ikan cakalang, follow focus, arca swiss monoball, camera stabilization, ikan braskap, pelik, ikan naga, dewa 19 cemburu, annusra reunion, resep masakan cumi, ikan 560k, ikan louhan, ikan bowl, id508, budidaya ikan, ikan kicap, ikan ib508, ikan asin, pancing ikan gt, dj cleber 2014, ikan lohsn, cook fish, sambal ikan, budidaya ikan gurame, ayam betutu, resep bakar ikan, resep ikan pelas, hepatitis b animation, ikan hiu, fishing, 7am arivu songs, fishing trip, pt-elite, belon paling bersa, afatar indonesia, gosei knight, fish need water, crocodile eats boy, ikan bandeng, ikan bawal, ikan piranha, ikan pt2500, resep mie celor, cupang giant terbesar, cartoon daniel, ikan id 500, foto ikan terbesar, eluulu part 2, durga mantra, hvx200 marshall, aşık korkmaz akan, ikan be,

Bahan-bahan ( 10 biji )

  • 7 ekor ikan selayang / 5 ekor ikan kembung / setengah ekor ikan tenggiri (saiz sedang)
  • 2 biji bawang merah
  • 1 biji bawang putih
  • 2 sudu teh lada hitam (kalau suka pedas bole ganti dengan cili api)
  • sedikit daun sup dihiris
  • sedikit daun bawang dihiris
  • sedikit garam dan ajinomoto
  • minyak untuk menggoreng
  • 1 biji cili merah dihiris
  • 1 sudu teh jintan manis
  • 1 sudu teh jintan putih

Cara-cara

  1. Leraikan isi ikan dari tulang2nya dan tumbuk hancur (ikan tk perlu rebus).
  2. Tumbuk semua bahan seperti bawang merah, bawang putih, jintan manis, jintan putih dan lada hitam.
  3. Gaulkan isi ikan yang telah hancur ke dalam bahan2 yang telah ditumbuk tadi.
  4. Masukkan daun sup, daun bawang dan cili hiris berserta sedikit garam dan ajinomoto. Gaul rata.
  5. Kepal-kepalkan dan leperkan adunan tersebut dan goreng hingga kekuningan dan angkat.
  6. Selamat mencuba! ;p
oleh: koilagi

Rabu, 30 Julai 2014

Kek Ubi Kayu

Bahan-bahan ( 6 orang )

  • 21/2 cwn t. gandum
  • 21/2 cwn gula kastor
  • 11/4 cwn santan pekat
  • 2 cwn ubi parut ( Toskan airnya)
  • 1 cwn mentega
  • 1/2 camt garam halus
  • 4 camb susu pekat
  • 1 camt baking powder
  • 2 camt esen ros
  • 3 biji telur

Cara-cara

  1. Ayak tepung bersama baking powder.
  2. Pukul kembang mentega dan gula kemudian masukkan telur sebiji2 pukul lagi hingga rata..
  3. Masukkan tepung ke dalam adunan, ubi parut, susu pekat, santan,garam, esen ros, kacau rata.
  4. Tuang dalam acuan disukai dan bakar selama 30 minit /sehingga masak. Suhu 180'C.
oleh: Resepi2011

Semperit Susu Cheese

richard cheese, cheese, chuck e cheese, string cheese incident, panda cheese commercial, panda cheese, when cheese fails, cheese and crackers, cheese song, i like cheese, chucky cheese, mac and cheese, macaroni and cheese, cheese rolling, grilled cheese, deadmau5, cheese jerky, mouse and cheese, annoying orange, annoying orange cheese, french montana, throw some cheese, grilled cheese sandwich, cheese rap, goosebumps, the cheese song, cup of cheese, philly cheese steak, string cheese, cheese commercial, cheese machine, richard cheese milkshake, borat cheese, fred, big cheese, epic meal time, mac n cheese, funny, cheese cake, chuckie cheese, goosebumps episodes, cheese shop, richard cheese creep, throw the cheese, blue cheese, cream cheese frosting, dick cheese, smosh, rihanna cheese, chucky cheese hell, best of cheese, gummy bear song, cottage cheese, royale with cheese, cheese making, say cheese, cut the cheese, chucky, charlie the unicorn, monkey cheese, richard cheese closer, mouse vs cheese, loiter squad, cheese jerky rap, chuck e. cheese, chuckee cheese, monty python, will cheese fail, kimchi cheese smile, making cheese, cheese its, raywilliamjohnson, chuck cheese, soulja boy, stack that cheese, sarah silverman cheese, phish, skyrim cheese, funny commercials, reward is cheese, like a g6, the annoying orange, chucky cheese fight, cheese quest, cheese rolling 2010, cheese burger, cheese pizza, cheddar cheese, spongebob squarepants, the cheese rap, cheese roll, fear the cheese, double cheese burger, hannah montana, skrillex, cheese balls, homemade cheese, mouse cheese commercial, borat,

Bahan-bahan:

250g susu pekat manis
250g butter, lembut tapi jangan terlalu lembik.
500g @ 540g tepung jagung apa-apa brand yang sesuai** saya guna 400g
3 sudu besar adunan keju (resepi di bawah) tapi saya letak 6 sudu

Adunan Keju :

(Pukul sebati semua bahan sampai pekat,simpan pati ais,tahan selama 2 minggu)
125g cream cheese di biar lembut suhu bilik
2sdb susu pekat
1/4 cwn susu cair
1/4 cwn fresh cream (cair)

Cara-cara :

  1. Pukul sebati susu pekat manis, butter dan adunan keju. Tak perlu pukul sampai kembang atau putih gebu.  Pukul guna whisk telur manja2 sahaja.
  2. Masukkan tepung jagung sedikit demi sedikit, sambil digaul sebati.
  3. Jika anda suka biskut yang lembab-lembab teksturnya, guna hanya 500g tepung jagung.
  4. Jika anda suka tekstur biskut yang rangup tapi tetap cair dimulut, masukkan 540g tepung jagung. Saya tambahkan pewarna dlm doh. Nak bagi kaler2 sket.
  5. Picitkan atas dulang yang dialas baking paper/oles dengan mentega. Tekankan ceri merah@coklat chips@  kismis di atasnya (kalau kismis kena potong 4, ia mengembang 2x ketika dibakar).
  6. Bakar dalam oven yang dipanaskan terlebih dahulu, 170C untuk 12-15 minit atau hingga bawah/tepi biskut nampak mula keperangan.
  7. Sejukkan dan simpan didalam bekas kedap udara.
*Tip: Untuk biskut, tak perlu dipukul sampai kembang seperti membuat kek, kecuali ia dinyatakan dalam resepi. Ini kerana apabila butter dan gula@susu pekat manis dipukul hingga kembang/gebu, kita masukkan udara ke dalam adunan. Apabila adunan ini dibakar, udara dalam adunan akan mengembang dan ini akan menyebabkan biskut turut mengembang.

sumber dari : http://www.kongsiresepi.com/