Resepi Ayam Kuzi istimewa, dimasak menggunakan rempah briyani. Resepi
asal dari Chef Wan, rasanya memang sangat sedap. Saya memang ikut satu
per satu bahan dan langkah yang terdapat dalam resepi cuma bahan
mengikut anggaran sendiri. Kalau tak salah, Resepi Ayam Kuzi ni sangat
terkenal di sebelah Kelantan dan Terengganu. Dimakan bersama nasi minyak
dan paling sesuai dihidangkan untuk tetamu pada musim perayaan.
2 sudu besar kacang tanah, yang dipangang atau goreng tanpa minyak
sedikit daun bawang
2 sudu minyak masak
Bahan untuk perapan:
1 sudu besar minyak bijan
2 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar kicap cair
Bahan untuk sos:
1 sudu besar kicap pekat berkaramel
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar kicap cair
1 sudu teh gula
3 sudu besar air
Cara Penyediaan:
Perap ayam dengan bahan perapan selama 30 minit
Goreng ayam dalam minyak panas (deep fried) dan kacau sehingga ayam hampir masak. Angkat dan asingkan.
Keluarkan lebihan
minyak, biarkan anggaran 2 sudu minyak dalam kuali. Tumis bawang putih,
halia dan cili kering sehingga naik bau.
Masukkan ayam, capsicum
hijau, karot, dan kacang tanah. Kacau selama 1 minit dan masukkan
bancuhan sos. Kacau sebati dan masukkan bawang holland beserta sedikit
air supaya sedikit berkuah. Kacau lagi selama 1-2 minit di atas api yang
besar. Angkat dan hiaskan dengan daun bawang.
Tips:
Jangan goreng ayam terlalu lama kerana ayam akan menjadi keras.
Perap ayam yg telah dipotong dadu bersama serbuk black pepper dan garam selama 1/2 jam.
Gaulkan ayam yang telah diperap bersama telur. Celup isi ayam di dalam tepung dan goreng sehingga garing. Angkat dan sejukkan.
Untuk kuah, panaskan
sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang putih, halia dan cili kisar
sehingga pecah minyak. Masukkan tomato dan kacau sehingga tomato hancur.
Masukkan sos cili, nenas dan sos ikan. Tuang sedikit air dan masak
sehingga pekat. Masukkan sedikit bancuhan tepung jagung jika anda mahu
kuah menjadi lebih pekat.
Masukkan ayam goreng tadi bersama capsicum, bawang besar, garam dan gula secukup rasa.
Angkat dan hidangkan bersama sedikit hirisan daun bawang atau cili merah.