Jumaat, 20 Mei 2016

Resepi Ayam Percik


Resepi Ayam Percik berkuah merah Kelantan style.

Ditulis oleh :

Masa: Penyediaan: 20 | Memasak: 30 | Keseluruhan: 50 minutes
Jumlah Hidangan : 4

Bahan-Bahan:

  • 1 ekor ayam, dipotong 4
Bahan untuk kisar halus (perapan):
  • 6 ulas bawang merah
  • 1 batang serai
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 sudu kecil garam
  • 2 cm halia
Bahan untuk kuah percik:
  • 3 cawan santan pekat
  • 1 batang serai
  • 2 cm halia
  • 4-5 tangkai cili kering
  • 8-10 ulas bawang merah
  • garam secukup rasa
  • gula secukup rasa
  • sedikit asam jawa

Cara Penyediaan:

Cara-cara untuk ayam:
  1. Perap ayam yang sudah dibersihkan dengan bahan kisar halus selama minimum 1 jam setengah. Lagi lama diperap lagi sedap.
  2. Celup ayam di dalam kuah percik dan panggang sehingga masak. Celupkan dengan kuah lagi sekali sebelum dihidang.
Cara- cara untuk kuah:
  1. Kisar serai, halia, cili kering dan bawang merah. Campurkan bersama santan di dalam periuk dan masak di atas api yang sederhana. Teruskan mengacau supaya kuah tidak cepat berketul dan pecah minyak. Perasakan dengan asam jawa garam dan gula.
  2. Masak sehingga kuah menjadi pekat.

Tips:
Kuah lagi sedap jika rasa sedikit manis. Lebihkan gula di dalam kuah percik.