Selasa, 17 Mei 2016

Resepi Ayam Masak Merah Nek Som

Resepi ayam masak merah istimewa dari nenek. Menggunakan cili merah fresh sebagai bahan utama.
Ditulis oleh :  

Masa: Penyediaan: 15 minit | Memasak: 20 minit | Keseluruhan: 35 minit 
Jumlah Hidangan : 4 orang

Bahan-Bahan:

  • 1/2 ekor ayam, dipotong sederhana kecil
  • 1 sudu kecil kunyit
  • 1 biji bawang besar, hiris nipis
  • 2 senduk besar minyak
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 3 sudu besar air asam jawa
  • garam dan gula secukup rasa
Bahan kisar halus:
  • 6 biji cili merah segar
  • 1 biji bawang besar
  • 5 ulas bawang merah
  • 4 ulas bawang
  • 1 inci halia
  • 2 batang serai, hiris nipis
  • 3 sudu besar cili kisar

Cara Penyediaan:

  1. Bersihkan ayam. Gaulkan dengan garam dan kunyit kemudian goreng separuh masak.
  2. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang besar yang dihiris nipis sehingga kekuningan.
  3. Tuang bahan kisar halus dan masak sehingga pecah minyak.
  4. Masukkan ayam dan air asam jawa kemudian masak sehingga ayam dan kuah sebati.
  5. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Sedap jika dilebihkan rasa manis. Angkat dan hidangkan.