Resepi ayam masak merah istimewa dari nenek. Menggunakan cili merah fresh sebagai bahan utama.
Ditulis oleh : Che' Nom / iresipi.com/
Masa: Penyediaan: 15 minit |
Memasak: 20 minit |
Keseluruhan: 35 minit
Jumlah Hidangan : 4 orang
Bahan-Bahan:
-
- 1/2 ekor ayam, dipotong sederhana kecil
- 1 sudu kecil kunyit
- 1 biji bawang besar, hiris nipis
- 2 senduk besar minyak
- 1 sudu besar sos tiram
- 3 sudu besar air asam jawa
- garam dan gula secukup rasa
- Bahan kisar halus:
-
- 6 biji cili merah segar
- 1 biji bawang besar
- 5 ulas bawang merah
- 4 ulas bawang
- 1 inci halia
- 2 batang serai, hiris nipis
- 3 sudu besar cili kisar
Cara Penyediaan:
-
- Bersihkan ayam. Gaulkan dengan garam dan kunyit kemudian goreng separuh masak.
- Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang besar yang dihiris nipis sehingga kekuningan.
- Tuang bahan kisar halus dan masak sehingga pecah minyak.
- Masukkan ayam dan air asam jawa kemudian masak sehingga ayam dan kuah sebati.
- Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Sedap jika dilebihkan rasa manis. Angkat dan hidangkan.