Resipi 1.
Sesuai
untuk ulam-ulan dedaun seperti pucuk kadok, cekur, selom, pucuk paku
dan sebagainya. Juga sesuai untuk kekacang seperti kacang botol, kacang
panjang atau kacang buncis.
Taugeh pun sesuai.
Taugeh pun sesuai.
Bahan-bahan
Ulam-ulam
yang perlu di potong halus-halus. Ada yang boleh di makan secara mentah
ada juga yang perlu di celur sedikit seperti kekacang dan taugeh.
30 - 40 g Kerisek
Cili merah (5 - 7 biji) Kalau suka pedas boleh tambah cili padi.
Belacan
Bawang besar dimayang nipis
1/2 inci halia yang di mayang halus
Udang basah dalam 5 -6 ekor. Di rebus denganair yg sedikit.
2-3 sudu Air asam jawa dan garam secukup rasa.
30 - 40 g Kerisek
Cili merah (5 - 7 biji) Kalau suka pedas boleh tambah cili padi.
Belacan
Bawang besar dimayang nipis
1/2 inci halia yang di mayang halus
Udang basah dalam 5 -6 ekor. Di rebus denganair yg sedikit.
2-3 sudu Air asam jawa dan garam secukup rasa.
Cara membuat kerabu.
- Kalau ulam-ulam yang di gunakan perlu di celur sila celurkan dulu dan potong halus2.
- Tumbuk cili, garam dan belacan seperti membuat sambal belacan.
- Bila dah siap masukkan udang basah, kerisik, bawang besar dan halia. Gaulkan dengan rata campuran sambal itu. Masukkan air asam
- Gaulkan Ulam-ulaman yang telah di potong tadi sehingga menjadi sebati dan rata.
- Dah boleh di hidang dah ni.
Resipi 2
Resipi ni aku selalu buat sama ada guna ulam kacang botol/kacang kelisa atau daun selom.
Bahan-bahan
Ulam ( 5 -6 tangkai daun selom atau 3 -4 biji kacang botol)
1 kumtum Bunga kantan, di rincik halus-halus
1 biji limau nipis
3 - 5 biji cili merah
3 -4 ekor udang basah yang di rebus (air rebusan jangan banyak hanya sekedar untuk masakkan udang saja) Kalau ada air rebusan boleh masukkan dalam kerabu biar basah2 sikit.
Garam
1 labu bawang besar yang di mayang halus
Cara membuatnya
- Tumbuk cili sampai lumat bersama garam dan udang yang telah di rebus tadi tu
- Gaulkan bahan-bahan ini. Masukkan sedikit air perahan limau nipis.
- Gaulkan semua ulam, bunga kantan dan bawang besar ke dalam campuran sambal tadi tu.
- Gaul hingga rata
- Dah siap untuk di makan