Rabu, 9 Oktober 2013

Rendang Ayam Daun Maman

Bahan-Bahan:

1 ekor ayam kampung
2 cekak pucuk maman
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
4 cm kunyit hidup
5 batang serai     3 biji kelapa
30 tangkai cili padi
10 tangkai cili kering
4 keping asam gelugur
Garam secukupnya
Sedikit kerisik

Cara:

Ayam dipotong dan dibersihkan. Cili padi, cili kering, kunyit, bawang merah dan bawang putih digiling hingga halus. Gaulkan dengan ayam dan masukkan dalam kuali. Biarkan di atas api hingga daging ayam kecut dan kering airnya. Masukkan santan dan masak hingga kering dan berminyak. Kemudian tambahkan pucuk maman, asam gelugur dan gaul rata. Masukkan kerisik dan biarkan kering di atas

Resepi -RENDANG MAMAN

Bahan-bahan;

1kg daging/1ekor ayam kampung/itik/10 ekor puyuh/
2kg sayur maman
2 kg santan/6 biji kelapa(perlu banyak santan)
Cili api rm1.50/ikut suka pedas
8/10 keping asam keping
2buku kunyit hidup/agak2
garam secukup rasa.

Cara memasaknya:

  1. Siang daun maman,basuh dan tus terlebih awal supaya daun maman tidak terlalu basah,
  2. Bersihkan daging dan masukkkan ke dalam kuali.
  3. Kunyit dan cili api dikisar dan campurkan ke dalam daging tadi.
  4. Kecutkan daging bersama air cili tadi sehingga agak kering,baru masukkan santan.(Kalau kelapa parut,perah lah terlebih dahulu,ambil santan pekat-pekat).Kalau bahan daging tadi agak keras masukkan dulu santan cair.Kalau tiada santan cair,masukkan air cili kisar tadi lebih2.
  5. Kacau bahan daging & air cili itu supaya rata.Masukkan garam.Kalau puyuh,dagingnya lembut,eloklah dikeluarkan dulu dan biarkan santan itu mendidih sampai pekat.
  6. Setelah pekat masukkan asam keping.Nampak santan tersebut sudah terbit minyak dan pekat baru masukkan daun maman tadi.
  7. Jangan dikacau terlalu kuat,kerana dikhuatiri keluar air pahitnya.Buat perlahan2 supaya daunnya semua layu dan tenggelam.
  8. Setelah semuanya layu,barulah dikacau rata-rata dan rasa garamnya.
  9. Biarkan ramuan tersebut pekat semula dan terbit minyak,barulah boleh diangkat untuk dihidangkan.

RENDANG DAUN MAMAN

1-2 ikat daun maman
1/2 ekor ayam (boleh juga udang atau ikan bilis)
5 – 10 biji cili api (boleh tambah lagi kalau suka pedas)
kunyit hidup (cukup untuk menguningkannya, tapi terlebih kunyit takut maung rasanya)
4-5 ulas bawang merah (boleh tambah lagi kalau suka)
2-3 ulas bawang putih (boleh tambah lagi kalau suka)
santan kelapa pekat secukupnya
asam keping
garam secukup rasa

Cara-caranya:

tumbuk cili api + kunyit hidup + bawang merah + bawang putih sampai lumat. nak cepat lumat campurkan sedikit garam semasa menumbuk
jerang santan + ayam + bahan tumbuk + asam keping atas api. Biarkan hingga nampak kuah jadi pekat n hampir kering. Masukkan garam secukup rasa.
Kemudian masukkan daun maman tersebut. Jangan kacau kerap. Sebaiknya biarkan hingga ia sebati. Rasalah garamnya. Ini untuk mengelakkan rasanya jadi pahit nanti.
Terserah pada anda untuk jadikan santan tu kering betul macam rendang atau ada sedikit kuah.
p.s. Pastikan lauk lebih banyak daripada daun maman, sebab takut terlebih daun, gulai akan pahit.