Bahan-Bahan:
600 gm ikan pari
300 gm bendir
2 batang serai, dititik
2 kuntum bunga kantan
4 - 6 helai daun kesum
Sedikit minyak untuk menumis
Sedikit air asam jawa
Garam secukupnya
300 gm bendir
2 batang serai, dititik
2 kuntum bunga kantan
4 - 6 helai daun kesum
Sedikit minyak untuk menumis
Sedikit air asam jawa
Garam secukupnya
Bahan-bahan digiling halus:
15 tangkai cili kering
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2.5 sm halia
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2.5 sm halia
Cara:
Ikan disiang
dan dicuci bersih. Panaskan minyak. Tumis bahan-bahan digiling halus
hingga garing. Kemudian masukkan serai titik. Kacau rata. Masukkan ikan
dan air asam jawa. Kacau rata. Apabila mendidih masukkan bendir, daun
kesum, bunga kantan dan garam. Kacau rata.