Bahan-Bahan:
1 ekor ayam (sederhana besar)
1 mangkuk kecil air
4 sudu minyak masak
3 sudu kicap manis
3 sudu kicap manis
4 sudu sos tiram
3 sudu sos tomato
2 sudu jus oren
2 sudu kecil lada hitam (ditumbuk)
1 sudu buah badam (ditumbuk)
1 inci belacan
Sedikit garam dan sebuk perasa
1 mangkuk kecil air
4 sudu minyak masak
3 sudu kicap manis
3 sudu kicap manis
4 sudu sos tiram
3 sudu sos tomato
2 sudu jus oren
2 sudu kecil lada hitam (ditumbuk)
1 sudu buah badam (ditumbuk)
1 inci belacan
Sedikit garam dan sebuk perasa
Bahan-bahan untuk dikisar:
1 inci halia
4 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
10 tangkai lada kering
4 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
10 tangkai lada kering
Cara:
- Ayam dipotong kepada bahagian yang lebih kecil dan dibuang tulangnya.
- Setelah dibersihkan, perap ayam selama 2 jam bersama kicap, sos tiram,sos tomata dan jus oren. Masukkan juga lada hitam bersama buah badam yang telah ditumbuk.
- Panaskan minyak dan tumis bahan yang dikisar. Biarkan sehingga naik baunya.
- Masukkan belacan dan garam serta serbuk perasa. Masukkan air
- Masukkan ayam yang telah diperap tadi. Kacau dan biarkan seketika sehingga masak.
Cadangan Hidangan:
Enak dibuat lauk untuk nasi dan mee goreng. Hidangan untuk 4 orang