Selasa, 8 Oktober 2013

Ayam 1000 Rasa

Bahan-Bahan:

 




1 ekor ayam (sederhana besar)
1 mangkuk kecil air
4 sudu minyak masak
3 sudu kicap manis
3 sudu kicap manis
4 sudu sos tiram
3 sudu sos tomato
2 sudu jus oren
2 sudu kecil lada hitam (ditumbuk)
1 sudu buah badam (ditumbuk)
1 inci belacan
Sedikit garam dan sebuk perasa

Bahan-bahan untuk dikisar:

1 inci halia
4 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
10 tangkai lada kering 

Cara:

  1. Ayam dipotong kepada bahagian yang lebih kecil dan dibuang tulangnya.
  2. Setelah dibersihkan, perap ayam selama 2 jam bersama kicap, sos tiram,sos tomata dan jus oren. Masukkan juga lada hitam bersama buah badam yang telah ditumbuk.
  3. Panaskan minyak dan tumis bahan yang dikisar. Biarkan sehingga naik baunya.
  4. Masukkan belacan dan garam serta serbuk perasa. Masukkan air
  5. Masukkan ayam yang telah diperap tadi. Kacau dan biarkan seketika sehingga masak.

Cadangan Hidangan:

Enak dibuat lauk untuk nasi dan mee goreng. Hidangan untuk 4 orang