Bahan-bahan
1 kg ikan kembung (aku selalu buat dengan ikan kembung)
11 biji cili merah (kata orang kalau nak pedas mesti kuantiti yang ganjil)
Belacan
6 - 7 ulas bawang merah
3 - 4 ulas bawang putih
1 batang serai
1 genggam daun kesum
1 tangkai bunga kantan
1 genggam (10 - 15 keping) asam keping (boleh di substitute dengan air asam jawa)
sedikit serbuk kunyit atau 1/2 inci kunyit hidup
Garam secukup rasa.
Cara-cara memasak
- Bersihkan ikan
- Blend cili merah, bawang dan belacan
- Masukkan ikan ke dalam periuk, masukkan bahan yang telah di blend
- Masukkan air sebanyak mana yang rasanya mencukupi sebagai kuah (kat rumah kami kuah kena banyak sebab nak di makan dengan mee segera tu :-) )
- Masukkan asam keping, serai yang di titik, bunga kantan dan daun kesum
- Masak semua bahan-bahan yang telah berada di dalam periuk sehingga mendidih.
- Kalau suka boleh jugak di tambah bendi ke dalam asam pedas ni.