Sabtu, 12 Oktober 2013

Asam Pedas

Bahan-bahan

1 kg ikan kembung (aku selalu buat dengan ikan kembung)
11 biji cili merah (kata orang kalau nak pedas mesti kuantiti yang ganjil)
Belacan
6 - 7 ulas bawang merah
3 - 4 ulas bawang putih
1 batang serai
1 genggam daun kesum
1 tangkai bunga kantan
1 genggam (10 - 15 keping) asam keping (boleh di substitute dengan air asam jawa)
sedikit serbuk kunyit atau 1/2 inci kunyit hidup
Garam secukup rasa.

Cara-cara memasak

  1. Bersihkan ikan
  2. Blend cili merah, bawang dan belacan
  3. Masukkan ikan ke dalam periuk, masukkan bahan yang telah di blend
  4. Masukkan air sebanyak mana yang rasanya mencukupi sebagai kuah (kat rumah kami kuah kena banyak sebab nak di makan dengan mee segera tu :-) )
  5. Masukkan asam keping, serai yang di titik, bunga kantan dan daun kesum
  6. Masak semua bahan-bahan yang telah berada di dalam periuk sehingga mendidih.
  7. Kalau suka boleh jugak di tambah bendi ke dalam asam pedas ni.