Sabtu, 12 Oktober 2013

Sayur Campur

Bahan-bahan

50 g sayur fucuk (soya beans strips yang kering tu)
30 g soh hun (tang hun bagi orang utara) atau glass noodles (kalau tak silap aku)
4-5 keping cendawan butang yang dikeringkan
4-5 keping cendawan hitam (black mushroom/fungus)
1 batang lobak merah
100 g Bunga kobis
1 packet jagung muda
Lain-lain sayuran yang suka untuk ditambah seperti celery, broccoli dan lain-lain
3 biji kentang
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 biji cili merah
6 ekor udang basah/udang kering
Serbuk lada putih
Garam
Kicap
Minyak masak
Air
Daun sup & daun bawang untuk hiasan

Cara-cara memasak

  1. Rendam bahan-bahan kering (fucuk, cendawan butang, cendawan hitam, soh hun) sampai kembang. Kadang-kadang ada yang dijual dalam paket yang sudah bercampur semua sayuran ini. 
  2. Potong fucuk dan cendawan mengikut saiz yang anda suka, selalunya fucuk tu lebih kurang 1-2 inci panjang. Cendawan butang dipotong 2 atau 4 terpulang pasa saiz. Cendawan hitam pun di potong supaya tidak terlalu besar saiznya.
  3. Panaskan 2 sudu makan minyak masak di dalam periuk
  4. Hiris bawang merah dan bawang putih. Tumiskan bawang2 di dalam minyak panas sehingga kekuningan.
  5. Masukkan udang basah yang telas dibuang kulit dan dibasuk bersih.
  6. Masukkan air dalam setengah periuk. Masukkan garam, serbuk lada putih.
  7. Kupas kulit ubi kentang, potong menjadi 4 atau 6 ( ikut saiz ) dan masukkan ke dalam periuk.Biarkan sebentar sehingga kentang sedikit empuk.
  8. Masukkan fucuk yang telah kembang, cendawan, lobak merah, bunga kobis, jagung muda soh hun dan lain-lain sayuran yang ingin ditambah.
  9. Potong cili merah dan masukkan ke dalam periuk sup.
  10. Tambahkan 1-2 sudu kicap dan biarkan mendidih. 
  11. Bila ubi sudah empuk, dan kuah sudah mendidih, bolehlah diangkat. Taburkann hirisan daun sup/daun bawang ke atas sup.