Bahan-bahan
50 g sayur fucuk (soya beans strips yang kering tu)
30 g soh hun (tang hun bagi orang utara) atau glass noodles (kalau tak silap aku)
4-5 keping cendawan butang yang dikeringkan
4-5 keping cendawan hitam (black mushroom/fungus)
1 batang lobak merah
100 g Bunga kobis
1 packet jagung muda
Lain-lain sayuran yang suka untuk ditambah seperti celery, broccoli dan lain-lain
3 biji kentang
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 biji cili merah
6 ekor udang basah/udang kering
Serbuk lada putih
Garam
Kicap
Minyak masak
Air
Daun sup & daun bawang untuk hiasan
Cara-cara memasak
- Rendam bahan-bahan kering (fucuk, cendawan butang, cendawan hitam, soh hun) sampai kembang. Kadang-kadang ada yang dijual dalam paket yang sudah bercampur semua sayuran ini.
- Potong fucuk dan cendawan mengikut saiz yang anda suka, selalunya fucuk tu lebih kurang 1-2 inci panjang. Cendawan butang dipotong 2 atau 4 terpulang pasa saiz. Cendawan hitam pun di potong supaya tidak terlalu besar saiznya.
- Panaskan 2 sudu makan minyak masak di dalam periuk
- Hiris bawang merah dan bawang putih. Tumiskan bawang2 di dalam minyak panas sehingga kekuningan.
- Masukkan udang basah yang telas dibuang kulit dan dibasuk bersih.
- Masukkan air dalam setengah periuk. Masukkan garam, serbuk lada putih.
- Kupas kulit ubi kentang, potong menjadi 4 atau 6 ( ikut saiz ) dan masukkan ke dalam periuk.Biarkan sebentar sehingga kentang sedikit empuk.
- Masukkan fucuk yang telah kembang, cendawan, lobak merah, bunga kobis, jagung muda soh hun dan lain-lain sayuran yang ingin ditambah.
- Potong cili merah dan masukkan ke dalam periuk sup.
- Tambahkan 1-2 sudu kicap dan biarkan mendidih.
- Bila ubi sudah empuk, dan kuah sudah mendidih, bolehlah diangkat. Taburkann hirisan daun sup/daun bawang ke atas sup.