Khamis, 10 Oktober 2013

PAIS IKAN SEMBILANG PUCUK PAKU

Bahan – bahannya :-

5 ekor ikan sembilang
6 biji bawang merah
3 biji bawang putih
2 batang serai
3 biji buah keras
1/2 sudu belacan
1 inci kunyit
5 biji cili padi
5 biji cili merah
1 sudu teh ketumbar
1 sudu the lada hitam
Air asam jawa
Garam
Gula
Bahan perasa

Cara membuatnya :-

  • Tumbuk bawang merah,bawang putih,belacan, lada hitam,serai, dan cili merah hingga lumat .
  • Masukkan bahan rempah dan air asam jawa ke dalam ikan .
  • Kemudian , masukkan garam , gula dan bahan perasa secukup rasa .
  • Gaul hingga rata dan sebati .
  • Hiris daun kunyit halus – halus .
  • Letak pucuk paku ke atas ikan tadi dan balut dengan daun pisang .
  • Masak ke dalam ketuhar selama 20 minit .
  • Sedia untuk dihidangkan