Bahan – bahannya :-
5 ekor ikan sembilang
6 biji bawang merah
3 biji bawang putih
2 batang serai
3 biji buah keras
1/2 sudu belacan
1 inci kunyit
5 biji cili padi
5 biji cili merah
1 sudu teh ketumbar
1 sudu the lada hitam
Air asam jawa
Garam
Gula
Bahan perasa
6 biji bawang merah
3 biji bawang putih
2 batang serai
3 biji buah keras
1/2 sudu belacan
1 inci kunyit
5 biji cili padi
5 biji cili merah
1 sudu teh ketumbar
1 sudu the lada hitam
Air asam jawa
Garam
Gula
Bahan perasa
Cara membuatnya :-
- Tumbuk bawang merah,bawang putih,belacan, lada hitam,serai, dan cili merah hingga lumat .
- Masukkan bahan rempah dan air asam jawa ke dalam ikan .
- Kemudian , masukkan garam , gula dan bahan perasa secukup rasa .
- Gaul hingga rata dan sebati .
- Hiris daun kunyit halus – halus .
- Letak pucuk paku ke atas ikan tadi dan balut dengan daun pisang .
- Masak ke dalam ketuhar selama 20 minit .
- Sedia untuk dihidangkan