Selasa, 8 Oktober 2013

Ayam Goreng Nam Yee

Bahan-Bahan:

 


500 gm Daging Ayam (Bahagian dada)

Bahan A

2 sudu besar Minyak bijan
1 sudu besar Stok pekat ayam maggi
2 keping Tahu Jeruk (Nam Yee)Ada di jual di Pasaraya
sedikit Lada sulah 

Bahan B

2 Biji Telur Ayam
4-5 sudu besar Tepung jagung

Cara:

Ayam Dipotong kecil dan di gaulkan dgn bahan A sehingga sebati. Perapkan selama 4 jam (kalau nak cepat perap 1-1/2 jam pun boleh). Apabila hendak menggoreng gaulkan dengan telur dan tepung jagung tadi. Goreng sehingga ayam kekuningan , goreng dgn api kecil supaya ayam tidak hangus.

Cadangan Hidangan:

Ayam goreng ini sedap dimakan dengan sos cili Thai.

Tambahan:

Selamat mencuba