Ahad, 6 Oktober 2013

Lontong Daun Pisang

Bahan-Bahan:

 


Beras (Dibasuh dan tos)
Daun pisang abu atau pisang batu
(selebar 16 inci)

Batang Paip selebar 2 atau 2 ½ inci (sebagai acuan)
Lidi dipotong serong 1 ½ inci
atau Dawai (dipotong 4 ½ inci)

Cara:

Basuh beras dan toskan
 
Daun pisang digulung menggunakan batang paip sebagai acuan, kelepet atau matikan hujungnya /ikat hujung daun pisang menggunakan dawai atau lidi.
keluarkan batang paip.
 
isikan beras ke dalam daun pisang sebanyak 1/3.
 
rebus dalam air yang banyak selama 6 hingga 8jam.
 
api sederhana.
 
setelah masak angkat dan susun berdiri. biarkan sejuk.

Cadangan Hidangan:

boleh dimakan bersama kuah lodeh atau serunding kelapa.