Bahan-Bahan:
Beras (Dibasuh dan tos)
Daun pisang abu atau pisang batu
(selebar 16 inci)
Daun pisang abu atau pisang batu
(selebar 16 inci)
Batang Paip selebar 2 atau 2 ½ inci (sebagai acuan)
Lidi dipotong serong 1 ½ inci
atau Dawai (dipotong 4 ½ inci)
Lidi dipotong serong 1 ½ inci
atau Dawai (dipotong 4 ½ inci)
Cara:
Basuh beras dan toskan
Daun pisang digulung menggunakan batang paip sebagai acuan, kelepet atau
matikan hujungnya /ikat hujung daun pisang menggunakan dawai atau lidi.
keluarkan batang paip.
keluarkan batang paip.
isikan beras ke dalam daun pisang sebanyak 1/3.
rebus dalam air yang banyak selama 6 hingga 8jam.
api sederhana.
setelah masak angkat dan susun berdiri. biarkan sejuk.
Cadangan Hidangan:
boleh dimakan bersama kuah lodeh atau serunding kelapa.