Bahan-Bahan:
1 ekor ayam, dipotong 12
Sedikit garam
2 biji tomato, dikisar
Sedikit kicap
Minyak untuk menumis
Sedikit daun salam
½ camca teh cuka
Sedikit gula
Sedikit garam
2 biji tomato, dikisar
Sedikit kicap
Minyak untuk menumis
Sedikit daun salam
½ camca teh cuka
Sedikit gula
Bahan dikisar:-
9 ulas bawang putih
2 cm kunyit hidup
2 cm halia
2 cm lengkuas
3 batang serai
1 camca besar ketumbar
1 camca teh lada sulah
2 cm kunyit hidup
2 cm halia
2 cm lengkuas
3 batang serai
1 camca besar ketumbar
1 camca teh lada sulah
Cara:
Perap ayam
bersama garam, tomato dan kicap setengah jam. Panaskan minyak di dalam
kuali. Tumis bahan-bahan dikisar hingga naik bau. Masukkan ayam dan daun
salam. Kecilkan api dan tutup kuali. Kacau sekali-sekala. Apabila kuah
pekat, masuklah cuka, gula dan kicap. Kacau rata. hias dan hidangkan.