Isnin, 7 Oktober 2013

Acar Daging Cincang Bersos

Bahan-Bahan:





600 gm daging cincang
2 sudu serbuk kunyit
3 sudu jintan manis biji
2 sudu besar sos tiram
3 sudu besar sos tomato

2 sudu besar gula melaka yang dihancurkan
1 cawan tairu
1 ½ sudu besar lada putih
6 ulas bawang putih
3 labu bawang besar
3 cm halia muda
2 batang kayu manis
3 kuntum bunga lawang
½ cawan minyak
2 cawan air
Garam secukup rasa

Cara:

Daging dipotong kecil, diperap dengan jintan biji dan serbuk kunyit. Tuang minyak masak dan tumiskan bunga lawang dan kayu manis. Masukkan bawang putih dan halia yang ditumbuk halus bersama hirisan bawang besar. Bila bahan tumisan menjadi kuning. tuangkan daging dan biarkan sehingga airnya kering. Kemudian masukkan sos tomato, sos tiram dan gula melaka. Gaul hingga rata, tuangkan 2 cawan air dan masukkan garam secukup rasa. Bila air menjadi keringdan dagingnya empuk tuangkan tairu serta lada putih yang ditumbuk halus dan gaul sehingga kuahnya menjadi sedikit pekat.