Bahan-bahan
1/2 kilo udang besar atau sederhana besar
2 sudu serbuk rempah kari ikan (kari daging pun boleh kalau suka)
10 g kerisik (kalau suka - optional lah)
1/2 cawan santan pekat
3 biji ubi kentang
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1-2 tangkai daun kari
2 cawan air (kalau tak nak terlalu pekat lebihkan sikit air ni, atau kurangkan santan)
Garam secukup rasa
2 sudu minyak masak
Boleh jugak dimasukkan kacang panjang atau kacang buncis yang di potong lebih kurang 1 inci panjang.
Cara nak masak
- Bersihkan udang, kalau tak buang kulit pun tak apa. Aku selalu potong kepala sedikit, ekor san kaki saja.
- Panaskan minyak dalam periuk
- Tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia yang sudah dia potong halus serta daun kari.
- Bila dah naik bau dan bawang dah kekuningan, masukkan serbuk kari ke dalam periuk. Masukkan sedikit air supaya rempah tak rentung.
- Masukkan kerisik, kentang yang telah dikupas dan dipotong 4 atau 6. Kemudian masukkan garam.
- Masukkan udang dan kacau.
- Biarkan rempah mendidih dan menjadi pecah minyak sedikit.
- Bila kentang dah agak empuk (lembut) masukkan santan dan air mengikut kepekatan yang disukai.
- Perlahankan sedikit api dan kacau sehingga kuah mendidih.
- Kalau nak masukkan kacang panjang/kacang buncis boleh dimasukkan selepas masukkan santan supaya sayur tak terlalu masak (overcooked)