Bahan-Bahan
1 kg Koay Teaw
500 g Taugeh
200 g Sayur Kucai
1 kg Udang Basah (Sederhana atau Besar)
Isi kerang (jika ada)
100 g Cili kering
4 - 5 biji Bawang Putih
6 - 7 biji Bawang Merah
4 senduk Kicap Sotong (kicap ini boleh didapati dalam botol -diperbuat dari exctract sotong & ikan bilis)
4 senduk sos ikan
1/2 botol Sos Tiram
1 botol Kicap Cair
Telur
Minyak Masak
Garam
500 g Taugeh
200 g Sayur Kucai
1 kg Udang Basah (Sederhana atau Besar)
Isi kerang (jika ada)
100 g Cili kering
4 - 5 biji Bawang Putih
6 - 7 biji Bawang Merah
4 senduk Kicap Sotong (kicap ini boleh didapati dalam botol -diperbuat dari exctract sotong & ikan bilis)
4 senduk sos ikan
1/2 botol Sos Tiram
1 botol Kicap Cair
Telur
Minyak Masak
Garam
Cara-cara Menyediakan cili
- Rendam atau rebus cili kering
- Kisar bersama bawang putih & bawang merah
- Rebus sehingga mendidih dan sedikit pekat
Cara Menyediakan Sos Kicap
- Didihkan 1.5 liter air di dalam periuk.
- Masukkan garam dalam air tadi
- Masukkan sos tiram, kacau
- Masukkan sos ikan dan kicap sotong.
- Masukkan kicap cair
- Tambahkan sedikit bahan perasa (jika suka)
- Sos kicap yang lebih boleh di simpan dalam fridge untuk kegunaan beberapa kali gorengan lagi. Kalau nak gunakan untuk goreng mee goreng basah pun sedap jugak.
Penyedian Bahan-Bahan Char Koay Teaw
- Kaoy Teaw dileraikan suapaya tidak melekat sesama sendiri. Jika perlu, gaulkan sedikit minyak masak kepada kaoy teaw tersebut. Biarkan di dalam bekas.
- Udang, dibuang sesungutnya dan dipotong ekornya sedikit. Basuh dan masukkan ke dalam bekas.
- Basuh telur, dan taugeh.
- Kucai di basuh dan di potong lebih kurang 1 inci panjangnya.
- Jika ada kerang buang kulit dan dibersihkan.
Cara Menggoreng
- Panaskan 3 - 4 sudu minyak masak dengan api yang besar.
- Masukkan 4 - 5 ekor udang (ikut sukalah kalau nak lebih tu) dan goreng sehingga udang masak. Kecilkan api.
- Kaut minyak yang berlebihan dari dalam kuali. hanya biarkan lebih kurang 1 sudu sahaja bersama udang yang digoreng tadi.
- Masukkan 2 sudu cili (jika suka pedas lebihkan cili)
- Masukkan sedikit kuah kicap yang telah dicampur tadi. Goreng sehingga cili agak masak.
- Masukkan kerang jika ada.
- Masukkan taugeh, sayur kucai.
- Masukkan 3 senduk sos kicap, besarkan api. Kacau, dan masukkan koay teaw.
- Akhir sekali pecahkan telur ke dalam kuali, kacau dan tutup api.
- Kaut ke dalam pinggan. Dah sedia untuk dimakan.