Khamis, 25 September 2014

Bergedel Makanan laut

Bahan-Bahan:

200 gm isi ikan kurau,dikisar lumat
200 gm udang sederhana
1 camca teh garam
2 camca teh minyak bijan
3 camca teh sos tiram
1 camca teh tepung jagung

2 ulas bawang putih, dihiris halus
3 tangkai daun bawang, dihiris halus
½ cawan cendawan butang, dicincang halus
5 camca besar lobak merah parut
Sedikit mentega untuk menggoreng


Cara:

Satukan semua bahan di dalam bekas. Gaul is hingga sebati. Bulat-bulatkan adunan anggaran 1 cm tebal dan tekan sedikit supaya leper. Panaskan mentega dan goreng bergedel menggunakan api sederhana hingga ia kuning. Angkat.

Sumber: Majalah Sajian Jelita Bil :43

Calong/Sup Bebola Ikan Terengganu

Bahan-Bahan:

Ikan Tenggiri atau Selayang/Sardin atau kembung
Secubit Garam


Bahan A
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
2 kuntum cengkih
2 kuntum bunga lawang
1 batang kayu manis

Air
Garam
Serbuk perisa (jika suka)
Suhun dan fucuk(jika suka)
Kentang dipotong dadu (jika suka)


Cara:

Cara membuat bebola ikan:
Jika menggunakan ikan tenggiri, potong ikan berbentuk kiub/dadu.
Jika ikan sardin/kembung,siang ikan, buang perut dan kepala. Bersihkan ikan, hiris isi ikan dari arah ekor ke kepala. Ambil isinya dan buang tulang besar.

Dengan dry mill blender/pengisar kering, kisar ikan ini. Jangan tambah air.Ikan dan garam disatukan, kemudian bulat-bulatkan adunan ikan ini. Buat hingga habis dan ketepikan.

Cara Membuat Sup:
Panaskan minyak dalam periuk, kemudian tumiskan bahan A hingga naik bau. Setelah naik bau tumisan masukkan air dan kentang. Tunggu hingga menggelegak, baru masukkan bebola ikan. Suaikan rasa sup ini dengan memasukkan garam/serbuk perisa. Masukkan suhun dan padamkan api.


Cadangan Hidangan:

Enak dimakan bersama nasi panas.

Kiriman: MaMaHaFizAiMaN

Rabu, 24 September 2014

Asam pedas utara

Bahan-bahan ( family )

  • 4 ekor ikan
  • 7 tangkai cili kering
  • 1/2 labu bwg besar
  • 1 ulas bwng putih
  • daun kesum
  • 2 kuntum bunga kantan
  • 2 keping asam keping
  • sedikit belacan
  • garam secukup rasa
  • 4 gelas air
  • 2 batang serai

Cara-cara

  1. blender cili kering,bwng besar,bwng putih n belacan sampai hancur.
  2. masukkan air dlm periuk n bhn yg di blender td bersama daun kesum,serai n bunga kantan yg dah siap dibelah 2.
  3. rebus hingga air sedikit didih.
  4. bila dah didih masukkan ikan n asam keping tadi.
  5. last skali msukkan garam n kacau sekali lalu.
oleh: salwa850710

Butter Prawn Pedas

Bahan-Bahan:

Udang Besar/Udang Galah 1kg
Cili Merah 1 tangkai (dihiris-potong serong)
Cili Padi 9-10 tangkai (dihiris-potong serong)
Bawang Besar 4 biji (dihiris)
Bawang Putih 2 ulas (dihiris)
Mentega 1 buku
Daun Kari 2 tangkai
Tomato Saiz kecil/sederhana 1 biji (dipotong dadu)
Telur 1 biji
Susu tepung 2 sudu makan
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit garam

Cara:
  1. Udang dibersihkan dengan memotong separuh bahagian kepala. Kulit jangan dibuang.Basuh dan toskan airnya.
  2. Lumurkan bersama kunyit dan garam dan biarkan seketika.
  3. Gunakan mentega untuk menggoreng udang tersebut.
  4. Apabila telah garing dan kekuningan, barulah diangkat dan diketepikan. Jangan diangkat selagi belum garing.
  5. Dengan menggunakan baki minyak mentega tadi, masukkan bawang besar yang telah dihiris.Goreng seketika.Sehingga garing. Barulah dimasukkan bawang putih, cili merah dan cili padi bersama-sama daun kari.Goreng seketika sehingga naik bau. Masukkan tomato.
  6. Masukkan kembali udang yang telah digoreng tadi.Gaul rata.
  7. Masukkan telur ayam tadi ke dalam masakan. Gaul kembali dengan cepat sehingga menyaluti kesemua udang.
  8. Taburkan susu tepung tadi.
  9. Bolehlah diangkat.
Cadangan Hidangan:

Sesuai dimakan dengan nasi putih panas/nasi beriani.

Kiriman: Azfahani Ahmad

Crispy Onion Ring

Bahan-bahan ( 4-5 orang )

  • 2 biji bawang besar (dipotong bulat)
  • 1 cawan tepung self raising
  • 3/4 cawan air sejuk
  • Serbuk lada sulah
  • Garam
  • Gula
  • Sedikit pewarna kuning

Cara-cara

  1. Satukan kesemua bahan kecuali bawang ke dalam mangkuk dan sebatikan. Kemudian simpan ke dalam peti sejuk selama 5-10 minit.
  2. Panaskan minyak secukupnya untuk goreng terendam. Pastikan minyak cukup panas.
  3. Celupkan bawang ke dalam batter sejuk tadi dan gorenglah sehingga keemasan. Toskan.
  4. Hidangkan bersama sos cili. Sangat enak dimakan pada bila-bila masa sahaja.
  5. ***Jika adunan/batter kurang pekat, sila tambah tepung.
Sumber Resepi : DapurKu SaYang@dayangjack.blogspot.com

Selasa, 23 September 2014

Udang Goreng Bersalut Telur

Bahan-bahan ( 1 - 2 Orang )

>> Bahan-bahan Utama <<
  • Udang besar 8 - 10 ekor yang siap dibersihkan (jgn buang kulit dan kepala, hilang kerangupannya).
  • 2 biji telur
  • 2 sudu besar tepung ubi
  • 1/2 sudu teh serbuk lada berperisa
  • 1/2 sudu teh gula
  • 1 sudu teh kicap
  • Minyak untuk menggoreng
  • Garam secukup rasa
>> Sos Pencicah <<
  • 4 biji cili merah besar ditumbuk/dikisar
  • 2 sudu besar gula ditumbuk/dikisar
  • 2 ulas bawang putih ditumbuk/dikisar
  • 1 sudu besar perencah udang bercili (Maggi)
  • 4 biji limau kasturi (boleh diganti dengan 1 sudu besar cuka)

Cara-cara

  1. Gaul udang dengan tepung ubi sampai sebati.
  2. Gaulkan serbuk lada, gula, kicap dan garam secukup rasa bersama telur.
  3. Setelah itu, campurkan telur dan bahan-bahan campuran tadi dengan udang yang bersalut tepung ubi. Gaulkan hingga sebati.
  4. Goreng satu persatu udang tersebut. Kalau nak ekspress, just tuang aje semuanya ke dalam kuali.
  5. Untuk penyediaan sosnya pula, bahan-bahan sos pencicah tadi ditumis dan masukkan perencah udang bercili Maggi. Kemudian rembeskan limau kasturi. Kacau sekejap. Itu saja!
oleh: shafiqfarhan

Rendang Tok Bonda

Bahan-bahan ( 1 family )

  • 1 kg daging – dipotong dadu anggaran 1” x 1”
  • 2 paket rempah kari daging Baba’s - kecil
  • 4 kuntum bunga lawang
  • 3 batang kulit kayu manis
  • 6 biji buah pelaga
  • 1” belacan (**)
  • 6 batang serai (**)
  • 3” lengkuas muda (**)
  • 3” halia (**)
  • 10 ulas bawang merah – dihiris halus
  • Kerisik – dari ½ biji kelapa
  • 2 helai daun kunyit – dihiris halus
  • 1 buku gula Melaka – saiz kecil – dipotong kecil2
  • Santan - dari 2 biji kelapa

Cara-cara

  1. Kisar bahan2 bertanda (**).
  2. Masukkan kesemua bahan ke dalam kuali dan masak dengan api yang sederhana hingga kering kuahnya.
  3. Perasakan masin dan manisnya. Kacau hingga betul2 kering dan warnanya kehitam2an.
  4. Nota : (1) Bila kuah dah kering, pastikan sentiasa dikacau untuk mengelakkan dari hangus di bahagian dasar kuali @ periuk. (2) Kalau nak banyak serbuknya setelah kering, lebihkan kerisik. (3) Pastikan kuahnya (santan) melepasi paras daging untuk memastikan daging betul2 boleh empuk dan tak liat.
oleh: rossitamz

Ayam Masak Sambal Ala Johor

Bahan-Bahan:

1 ekor ayam
2 batang serai(diketuk)
1 biji bawang besar(dipotong bulat)


Bahan dikisar:

20 tangkai cili kering
3 biji bawang kecil
2 biji bawang putih
1 inci belacan
1 inci halia


Cara:

ayam dipotong kecil,dicuci dan digaul bersama garam dan kunyit.kemudian goreng ayam separuh masak.sementara itu panaskan minyak tumis bahan yang dikisar bersama serai yang telah diketuk tadi sehingga cili benar-benar masak.setelah cili masak masukkan bawang besar,ayam yang telah digoreng,garam dan gula secukup rasa.sedia dinikmati seisi keluarga...

Kiriman: liya

Isnin, 22 September 2014

Ketam Bakar Rempah

Bahan-bahan ( 2 org )

  • 3 ekor ketam sederhana besar - dibersihkn
  • 1/2 labu bwg besar *
  • 5 ulas bwg putih *
  • 1/2 sdu kecil lada hitam *
  • 1 sdu kecil jintan manis *
  • 1 sdu besar jintan putih *
  • 1 sdu besar lada blend *
  • 1 inci halia *
  • 2 btg serai - dipotong2 *
  • 1/2 sdu besar rempah kari *
  • garam & aji
  • aluminium foil
  • daun kunyit / daun limau purut / daun kari - nk letak sume daun pon bleh

Cara-cara

  1. blend kan bhn2 yg bertanda *. masukkn cket air. jgn masuk byk memadai boleh blend saja.
  2. blend sume bhn hingga hancur. kemudian masukkn dlm mangkuk.
  3. ambil ketam. nk senang potong2 cket. xnk potong pon xper. masukkn dlm mangkuk yg berisi rempah td. masukkn garam & aji. gaulkn rata .
  4. kemudian perap hingga 1/2 jam @ lebih pon xper.
  5. bila nk bakar bentangkn sekeping aluminium foil atas tray oven. kemudian letakkn ketam td beserta rempahnyer skali....jgn masukkn air yer....
  6. pastu letakn daun kari @ daun yg anda suke atas ketam tu & lipat mcm kiter lipat nasi lemak
  7. letak tray paling atas dgn suhu 180'c selama 30 - 40 minit..
oleh: kunonit

Nugget paprika

Bahan-bahan ( 20 - 25 ketul )

  • >>> Bahan asas <<<
  • 400gm daging ayam kisar (minced chicken meat)
  • 3 sdb oatmeal
  • >>> Bahan perasa <<<
  • 1 sdk serbuk paprika (paprika powder)
  • 1 sdk butter (cairkan)
  • ½ sdk garam
  • ¼ sdk serbuk jintan putih (cumin powder)
  • ¼ sdk serbuk jintan manis (fennel powder)
  • ¼ sdk serbuk lada sulah (white pepper powder)
  • >>> Bahan lain <<<
  • 1 biji telur ayam
  • Sedikit garam
  • Sedikit breadcrumbs (orange colour)
  • Minyak secukupnya untuk menggoreng (sebaiknya guna non-stick fry pan)
  • Sedikit tepung utk membentuk nugget.

Cara-cara

  1. Campur dan gaul rata semua bhn asas dan bhn perasa.
  2. Kemudian, dgn tangan beralaskan sedikit tepung, bentukkan nugget seketul demi seketul Letak nugget yg telah siap dibentuk di atas bekas yg ditaburkan sdikit tepung, agar tak melekat (boleh disimpan dlm peti jika mahu menggoreng >24jam).
  3. Utk salutan luar: Dalam satu bekas, kacau telur bersama garam. Kemudian letak breadcrumbs atas bekas/piring leper. Dlm pada itu panaskn kuali dgn api sederhana.
  4. Bila minyak dah panas, kecilkan api sedikit. Pastu celupkn nugget dlm telur kemudian salut dgn breadcrumbs, kemudian goreng nugget (masak dgn api sederhana/kecil). Bila dah kekuningan, angkatlah & boleh dihidang bersama sos tomato/cili sbg pencicah atau dimakan begitu sahaja.
oleh: alma

Asam Pedas Udang Dengan Terung Dayak

Bahan-Bahan:

500 gram udang galah
1 biji terung dayak (terung asam )
3-5 biji cili merah
1 labu bawang besar
1 cm belacan

3 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
1 batang serai
1 cm kunyit
garam dan serbuk perasa


Cara:

Cili merah,bawang putih,bawang merah, kunyit dan belacan ditumbuk halus. Terung dan bawang besar dipotong nipis-nipis. Tumis bahan yang ditumbuk tadi hingga wangi dan masukkan terung asam, 500 ml air dan serai, masak sampai mendidih, kemudian masukkan udang dan bawang besar.Masukkan garam dan serbuk perasa secukup rasa. Biarkan selama 5 minit dan angkat, sedia untuk dihidangkan.

Kiriman: Flora Louis Lang

Ahad, 21 September 2014

Beehoon Soto

Bahan-Bahan:

Bahan – bahan untuk sup:
1 ekor tulang ayam
1 ekor ayam
2 kiub stok ayam
2 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
4 biji bunga cengkih
4 biji buah pelaga
Garam secukup rasa
3 camca besar minyak
2 liter air

Bahan-Bahan Yang Dikisar: 
 
2 biji besar bawang merah
5 ulas bawang putih
1 inci halia
½ inci lengkuas
1 camca teh lada hitam
4 biji buah keras

Bahan untuk Kicap: 

Segenggam cili padi, basuh, jangan dibuang batang
10 biji bawang putih
15 biji limau kasturi
Gula secukup rasa
Kicap pekat

Lain-lain bahan: 

Beehoon - celur dahulu
Taugeh – celur sekejap
Kacang Tanah – digoreng atau direbus
Begedil
Daun Sup dan Daun Bawang
Bawang Goreng 

Cara:

Cara membuat sup:

•Panaskan minyak di dalam periuk.
•Masukkan bunga cengkih, bunga lawang, kulit kayu manis, dan buah pelaga. Masukkan bahan-bahan yang dikisar. Goreng hingga perang.
•Masukkan air kedalam periuk dan biar mendidih.
•Kemudian, masukkan kedua-dua ayam kedalam periuk.
•Masukkan stok ayam dan garam. Tutup priuk and tunggu sehingga ayam empuk/masak.
•Setelah masak, keluarkan ayam yang berdaging tadi dari sup. Toskan ayam tadi.
•Panaskan minyak dan goreng ayam sehingga garing. Angkat dan sait-siatkan daging ayam tadi.

Cara membuat Kicap: 

Goreng cili padi tanpa minyak hingga layur. Bakar bawang putih sehingga keperanggan. Giling kedua-dua bahan sehingga hancur. Perahkan asam limau. Tuangkan kicap pekat dan gula. Gaul bahan. Sedikit air kalau tidak mahu sos terlalu pekat.

Cadangan Hidangan: 

Masukkan meehon yang telah dicelur, taugeh, kacang, tanah, daun sup, daun bawang, bawang goreng dan ayam goreng yang telah disiat kedalam mangkuk. Kemudian masukkan sup dan akhir sekali masukkan sedikit sos kicap tadi dan perahkan limau kasturi. Makan semasa masih panas.

Kiriman: Zuraina  

Ayam masak serai ala tomyam

Bahan-bahan ( 2 orang )

  • 4 ketul ayam di potong kecil2
  • 10 biji cili padi (dikisar)
  • 4 ulas bawang putih (dikisar)
  • 5 ulas bawang merah (dikisar)
  • 2 batang serai (dititik)
  • 5 helai daun limau purut
  • 1 Batang lobak merah
  • sedikit kobis bunga
  • 1 camca sos ikan
  • 1 camca sos tiram
  • 1 sk pati ikan bilis
  • sedikit minyak untuk menumis
  • garam secukup rasa
  • 3 cawan air untuk kuah

Cara-cara

  1. Panaskan minyak, ayam di gaul dgn serbuk kunyit dan garam di goreng setengah masak.
  2. Tumis bahan kisar bersama serai, daun limau purut, garam dan pati ikan bilis sehingga naik bau.
  3. Masukkan ayam yang telah digoreng separuh masak, lobak merah dan kobis bunga dan air untuk kuah.
  4. Masukkan sos ikan, sos tiram. Kacau rata. perasakan dengan garam.
  5. Siap untuk di hidang.
oleh: inahaireina

Nasi Dagang Terengganu

Bahan-bahan ( 5-6 orang )

**NASI**
  • # 4 cawan beras biasa + 1 cawan beras pulut
  • # 1/2 tin santan
  • # garam dan gula
  • # 1 sudu besar halba
  • # bawang dan halia (hiris halus2)
  • # air
**GULAI IKAN TONGKOL**
  • $ 1 tin santan
  • $ 1 biji bawang besar $ 3 ulas bawang putih $ 2 cm halia $ 4 cm lengkuas } di'blend'
  • 15-20 tangkai cili kering
  • $ 2-3 sudu besar rempah gulai cap bunga ros
  • $ 6 keping asam keping
  • $ garam dan secubit ajinomoto
  • $ gula
  • $ 5-6 biji cili padi
  • $ 1 ekor ikan tongkol
  • $ 1 cm belacan
**ACAR**
  • & 2 batang timun
  • & 1 batang lobak merah
  • & 1/2 biji bawang besar
  • & 1 biji lada besar
  • & cuka, garam, gula

Cara-cara

  1. NASI: Beras dibasuh dan direndam 1 malam. Panaskan air. Tunggu sehingga air mendidih. Masukkan beras dalam pengukus dan kukus sehingga wap naik. Biarkan seketika selama 5-10 minit. Angkat dan pindahkan ke dalam bekas yang besar. Masukkan air atau santan cair sehingga beras tersebut kembang dan garam secukup nya. Kukus buat kali kedua. Masukkan nasi ke dalam pengukus dan kukus sehingga naik wap. Biarkan seketika. Setelah itu, angkat dan pindahkan ke dlm bekas. masukkan gula dan santan yg dibancuh dengan sedikit air. Akhir sekali masukkan halba, bawang dan halia.
  2. GULAI IKAN TONGKOL: Kukus ikan bersama asam keping dan sedikit air sehingga masak dgn api yg perlahan. Masukkan santan ke dalam periuk yang berasingan. Santan tersebut hendaklah dibancuh terlebih dahulu dgn 1 liter air. Masak santan tersebut dgn api yg perlahan selama 30-40 minit. Kacau sekali- sekala supaya santan tidak berketul. kemudian masukkan bhn2 yg di blend ke dalam santan. cili kering di blend dan di tumis dgn minyak di dalam kuali. Bila dah agak garing, masukkan rempah.tumis sehingga naik minyak, masukkan belacan(kalo tak tumis rempah pon tak apa2.ikut citarasa masing2.). Bhn tumis dimasukkan ke dalam santan. Masukkan gula, garam, ajinomoto dan asam keping. Tunggu sehingga mendidih dan naik minyak barulah masuk ikan tongkol yg direbus. Air rebusan ikan tongkol turut dimasukkan. Masukkan cili padi.
  3. ACAR: Timun dan lobak dihiris panjang2. Bawang dan lada dimayang. Campur ke semua bhn2 tersebut ke dalam bekas. Masukkan cuka, garam dan gula. Simpan di dalam peti untuk seketika.
oleh: minami133