Bahan-bahan ( 1 family )
- 1 kg daging – dipotong dadu anggaran 1” x 1”
- 2 paket rempah kari daging Baba’s - kecil
- 4 kuntum bunga lawang
- 3 batang kulit kayu manis
- 6 biji buah pelaga
- 1” belacan (**)
- 6 batang serai (**)
- 3” lengkuas muda (**)
- 3” halia (**)
- 10 ulas bawang merah – dihiris halus
- Kerisik – dari ½ biji kelapa
- 2 helai daun kunyit – dihiris halus
- 1 buku gula Melaka – saiz kecil – dipotong kecil2
- Santan - dari 2 biji kelapa
Cara-cara
- Kisar bahan2 bertanda (**).
- Masukkan kesemua bahan ke dalam kuali dan masak dengan api yang sederhana hingga kering kuahnya.
- Perasakan masin dan manisnya. Kacau hingga betul2 kering dan warnanya kehitam2an.
- Nota : (1) Bila kuah dah kering, pastikan sentiasa dikacau untuk mengelakkan dari hangus di bahagian dasar kuali @ periuk. (2) Kalau nak banyak serbuknya setelah kering, lebihkan kerisik. (3) Pastikan kuahnya (santan) melepasi paras daging untuk memastikan daging betul2 boleh empuk dan tak liat.
oleh: rossitamz