Selasa, 23 September 2014

Rendang Tok Bonda

Bahan-bahan ( 1 family )

  • 1 kg daging – dipotong dadu anggaran 1” x 1”
  • 2 paket rempah kari daging Baba’s - kecil
  • 4 kuntum bunga lawang
  • 3 batang kulit kayu manis
  • 6 biji buah pelaga
  • 1” belacan (**)
  • 6 batang serai (**)
  • 3” lengkuas muda (**)
  • 3” halia (**)
  • 10 ulas bawang merah – dihiris halus
  • Kerisik – dari ½ biji kelapa
  • 2 helai daun kunyit – dihiris halus
  • 1 buku gula Melaka – saiz kecil – dipotong kecil2
  • Santan - dari 2 biji kelapa

Cara-cara

  1. Kisar bahan2 bertanda (**).
  2. Masukkan kesemua bahan ke dalam kuali dan masak dengan api yang sederhana hingga kering kuahnya.
  3. Perasakan masin dan manisnya. Kacau hingga betul2 kering dan warnanya kehitam2an.
  4. Nota : (1) Bila kuah dah kering, pastikan sentiasa dikacau untuk mengelakkan dari hangus di bahagian dasar kuali @ periuk. (2) Kalau nak banyak serbuknya setelah kering, lebihkan kerisik. (3) Pastikan kuahnya (santan) melepasi paras daging untuk memastikan daging betul2 boleh empuk dan tak liat.
oleh: rossitamz