Bahan-bahan ( 1 - 2 Orang )
- Udang besar 8 - 10 ekor yang siap dibersihkan (jgn buang kulit dan kepala, hilang kerangupannya).
- 2 biji telur
- 2 sudu besar tepung ubi
- 1/2 sudu teh serbuk lada berperisa
- 1/2 sudu teh gula
- 1 sudu teh kicap
- Minyak untuk menggoreng
- Garam secukup rasa
- 4 biji cili merah besar ditumbuk/dikisar
- 2 sudu besar gula ditumbuk/dikisar
- 2 ulas bawang putih ditumbuk/dikisar
- 1 sudu besar perencah udang bercili (Maggi)
- 4 biji limau kasturi (boleh diganti dengan 1 sudu besar cuka)
Cara-cara
- Gaul udang dengan tepung ubi sampai sebati.
- Gaulkan serbuk lada, gula, kicap dan garam secukup rasa bersama telur.
- Setelah itu, campurkan telur dan bahan-bahan campuran tadi dengan udang yang bersalut tepung ubi. Gaulkan hingga sebati.
- Goreng satu persatu udang tersebut. Kalau nak ekspress, just tuang aje semuanya ke dalam kuali.
- Untuk penyediaan sosnya pula, bahan-bahan sos pencicah tadi ditumis dan masukkan perencah udang bercili Maggi. Kemudian rembeskan limau kasturi. Kacau sekejap. Itu saja!
oleh: shafiqfarhan