Bahan-bahan ( 2 orang )
- 4 ketul ayam di potong kecil2
- 10 biji cili padi (dikisar)
- 4 ulas bawang putih (dikisar)
- 5 ulas bawang merah (dikisar)
- 2 batang serai (dititik)
- 5 helai daun limau purut
- 1 Batang lobak merah
- sedikit kobis bunga
- 1 camca sos ikan
- 1 camca sos tiram
- 1 sk pati ikan bilis
- sedikit minyak untuk menumis
- garam secukup rasa
- 3 cawan air untuk kuah
Cara-cara
- Panaskan minyak, ayam di gaul dgn serbuk kunyit dan garam di goreng setengah masak.
- Tumis bahan kisar bersama serai, daun limau purut, garam dan pati ikan bilis sehingga naik bau.
- Masukkan ayam yang telah digoreng separuh masak, lobak merah dan kobis bunga dan air untuk kuah.
- Masukkan sos ikan, sos tiram. Kacau rata. perasakan dengan garam.
- Siap untuk di hidang.
oleh: inahaireina