Ahad, 21 September 2014

Ayam masak serai ala tomyam

Bahan-bahan ( 2 orang )

  • 4 ketul ayam di potong kecil2
  • 10 biji cili padi (dikisar)
  • 4 ulas bawang putih (dikisar)
  • 5 ulas bawang merah (dikisar)
  • 2 batang serai (dititik)
  • 5 helai daun limau purut
  • 1 Batang lobak merah
  • sedikit kobis bunga
  • 1 camca sos ikan
  • 1 camca sos tiram
  • 1 sk pati ikan bilis
  • sedikit minyak untuk menumis
  • garam secukup rasa
  • 3 cawan air untuk kuah

Cara-cara

  1. Panaskan minyak, ayam di gaul dgn serbuk kunyit dan garam di goreng setengah masak.
  2. Tumis bahan kisar bersama serai, daun limau purut, garam dan pati ikan bilis sehingga naik bau.
  3. Masukkan ayam yang telah digoreng separuh masak, lobak merah dan kobis bunga dan air untuk kuah.
  4. Masukkan sos ikan, sos tiram. Kacau rata. perasakan dengan garam.
  5. Siap untuk di hidang.
oleh: inahaireina