Bahan-bahan ( 2 org )
- 3 ekor ketam sederhana besar - dibersihkn
- 1/2 labu bwg besar *
- 5 ulas bwg putih *
- 1/2 sdu kecil lada hitam *
- 1 sdu kecil jintan manis *
- 1 sdu besar jintan putih *
- 1 sdu besar lada blend *
- 1 inci halia *
- 2 btg serai - dipotong2 *
- 1/2 sdu besar rempah kari *
- garam & aji
- aluminium foil
- daun kunyit / daun limau purut / daun kari - nk letak sume daun pon bleh
Cara-cara
- blend kan bhn2 yg bertanda *. masukkn cket air. jgn masuk byk memadai boleh blend saja.
- blend sume bhn hingga hancur. kemudian masukkn dlm mangkuk.
- ambil ketam. nk senang potong2 cket. xnk potong pon xper. masukkn dlm mangkuk yg berisi rempah td. masukkn garam & aji. gaulkn rata .
- kemudian perap hingga 1/2 jam @ lebih pon xper.
- bila nk bakar bentangkn sekeping aluminium foil atas tray oven. kemudian letakkn ketam td beserta rempahnyer skali....jgn masukkn air yer....
- pastu letakn daun kari @ daun yg anda suke atas ketam tu & lipat mcm kiter lipat nasi lemak
- letak tray paling atas dgn suhu 180'c selama 30 - 40 minit..
oleh: kunonit