Isnin, 22 September 2014

Ketam Bakar Rempah

Bahan-bahan ( 2 org )

  • 3 ekor ketam sederhana besar - dibersihkn
  • 1/2 labu bwg besar *
  • 5 ulas bwg putih *
  • 1/2 sdu kecil lada hitam *
  • 1 sdu kecil jintan manis *
  • 1 sdu besar jintan putih *
  • 1 sdu besar lada blend *
  • 1 inci halia *
  • 2 btg serai - dipotong2 *
  • 1/2 sdu besar rempah kari *
  • garam & aji
  • aluminium foil
  • daun kunyit / daun limau purut / daun kari - nk letak sume daun pon bleh

Cara-cara

  1. blend kan bhn2 yg bertanda *. masukkn cket air. jgn masuk byk memadai boleh blend saja.
  2. blend sume bhn hingga hancur. kemudian masukkn dlm mangkuk.
  3. ambil ketam. nk senang potong2 cket. xnk potong pon xper. masukkn dlm mangkuk yg berisi rempah td. masukkn garam & aji. gaulkn rata .
  4. kemudian perap hingga 1/2 jam @ lebih pon xper.
  5. bila nk bakar bentangkn sekeping aluminium foil atas tray oven. kemudian letakkn ketam td beserta rempahnyer skali....jgn masukkn air yer....
  6. pastu letakn daun kari @ daun yg anda suke atas ketam tu & lipat mcm kiter lipat nasi lemak
  7. letak tray paling atas dgn suhu 180'c selama 30 - 40 minit..
oleh: kunonit