Bahan-Bahan:
Udang Besar/Udang Galah 1kg
Cili Merah 1 tangkai (dihiris-potong serong)
Cili Padi 9-10 tangkai (dihiris-potong serong)
Bawang Besar 4 biji (dihiris)
Bawang Putih 2 ulas (dihiris)
Mentega 1 buku
Daun Kari 2 tangkai
Tomato Saiz kecil/sederhana 1 biji (dipotong dadu)
Telur 1 biji
Susu tepung 2 sudu makan
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit garam
Cili Merah 1 tangkai (dihiris-potong serong)
Cili Padi 9-10 tangkai (dihiris-potong serong)
Bawang Besar 4 biji (dihiris)
Bawang Putih 2 ulas (dihiris)
Mentega 1 buku
Daun Kari 2 tangkai
Tomato Saiz kecil/sederhana 1 biji (dipotong dadu)
Telur 1 biji
Susu tepung 2 sudu makan
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit garam
Cara:
- Udang dibersihkan dengan memotong separuh bahagian kepala. Kulit jangan dibuang.Basuh dan toskan airnya.
- Lumurkan bersama kunyit dan garam dan biarkan seketika.
- Gunakan mentega untuk menggoreng udang tersebut.
- Apabila telah garing dan kekuningan, barulah diangkat dan diketepikan. Jangan diangkat selagi belum garing.
- Dengan menggunakan baki minyak mentega tadi, masukkan bawang besar yang telah dihiris.Goreng seketika.Sehingga garing. Barulah dimasukkan bawang putih, cili merah dan cili padi bersama-sama daun kari.Goreng seketika sehingga naik bau. Masukkan tomato.
- Masukkan kembali udang yang telah digoreng tadi.Gaul rata.
- Masukkan telur ayam tadi ke dalam masakan. Gaul kembali dengan cepat sehingga menyaluti kesemua udang.
- Taburkan susu tepung tadi.
- Bolehlah diangkat.
Cadangan Hidangan:
Sesuai dimakan dengan nasi putih panas/nasi beriani.
Kiriman: Azfahani Ahmad