Selasa, 16 September 2014

Ayam Percik Simple

INGREDIENTS
 
Bahan kisar
  • 2 biji bawang besar
  • 2st serbuk kunyit atau 2inci kunyit hidup
  • 2btg serai
  • 2cm halia
  • 2sudu besar gula
  • 1st serbuk ketumbar
  • 4ulas bwg putih
  • Sedikit air utk blend
Peha ayam 
Garam secukup rasa
1kiub ayam
1 cawan santan
1 asam keping

CARA CARA

Gaulkan ayam dgn bahan kisar dan santan.
Masukkan dalam kuali dan masak dgn api sederhana.
Masukkan asam keping, garam dan kiub ayam, masak sehingga ayam separuh masak. Sentiasa kacau dan terbalikkan ayam.
Angkat ayam dan masukkan dlm dulang pembakar. Simpan baki kuah utk buat sos.
Bakar ayam yang telah dipanaskan 10min pada 180° sebelum itu. Bakar sehingga ayam jadi keperangan dan agak garing diluarnya. Tuangkan sos tadi ke atas ayam.
#Hidang dengan nasi minyak.
 
sumber : http://resepi-anak-pakcik-karim.blogspot.com/