Bahan-bahan ( 2 org )
- 2 ulas bawang putih (dititik)
- 10 biji cili padi hijau (kisar/tumbuk)
- 5 senduk nasi putih
- 2 ekor sotong (bersih & potong)
- Sedikit kicap cair, sos nampla (sos ikan), garam dan ajinomoto
- Sedikit minyak masak
- **Optional: boleh masukkan sayur-sayuran jika suka**
Cara-cara
- Gaulkan nasi putih dengan cili padi yang telah dikisar. Ketepikan.
- Panaskan kuali. Masukkan minyak masak dan tumiskan bawang putih sehingga naik wangi.
- Masukkan sotong yang telah dipotong bersama dengan kicap cair dan sos nampla. Goreng sekejap (pastikan sotong masak).
- Masukkan nasi yang telah digaul dengan cili padi serta garam dan ajinomoto. Goreng sehingga sebati. Tutup api & sedia dihidang.
oleh: irose