Bahan-bahan ( 3 orang )
- 2 ekor ikan (di potong kecil dan goreng setelah digaul dgn serbuk kunyit dan garam) *jenis ikan ikut suka*
- 2 biji bawang merah ( tumbuk )
- 1 biji bawang putih ( tumbuk )
- 1/2 inci halia ( tumbuk )
- 1/2 inci kunyit hidup ( tumbuk )
- 1/2 labu bawang besar ( hiris )
- 1/2 cawan air asam (asam jgn banyak cukup syarat jer )
- 1 cawan air
- Bahan perasa
- Minyak untuk menumis
- Bancuhan tepung jagung (untuk memekat kuah)
Cara-cara
- Panaskan minyak tumis bahan tumbuk.hingga naik wangi
- Masukkan bawang besar,air asam,air,masak hingga kuah mula mendidh..
- Masukan bahan perasa,bancuhan tepung jagung.gaul lagi biar seketika hingga kuah pekat kecilkan api.
- Akhir masukan ikan yang telah di goreng td.gaul sebati biar 2 minit,matikan api..hidang dengan nasi putih
- Bagi yang suka pedas boleh tambah cili padi...
oleh: Miezah aimoja