Khamis, 18 September 2014

Ikan tumis kunyit

Bahan-bahan ( 3 orang )

  • 2 ekor ikan (di potong kecil dan goreng setelah digaul dgn serbuk kunyit dan garam) *jenis ikan ikut suka*
  • 2 biji bawang merah ( tumbuk )
  • 1 biji bawang putih ( tumbuk )
  • 1/2 inci halia ( tumbuk )
  • 1/2 inci kunyit hidup ( tumbuk )
  • 1/2 labu bawang besar ( hiris )
  • 1/2 cawan air asam (asam jgn banyak cukup syarat jer )
  • 1 cawan air
  • Bahan perasa
  • Minyak untuk menumis
  • Bancuhan tepung jagung (untuk memekat kuah)

Cara-cara

  1. Panaskan minyak tumis bahan tumbuk.hingga naik wangi
  2. Masukkan bawang besar,air asam,air,masak hingga kuah mula mendidh..
  3. Masukan bahan perasa,bancuhan tepung jagung.gaul lagi biar seketika hingga kuah pekat kecilkan api.
  4. Akhir masukan ikan yang telah di goreng td.gaul sebati biar 2 minit,matikan api..hidang dengan nasi putih
  5. Bagi yang suka pedas boleh tambah cili padi...
oleh: Miezah aimoja