Bahan-bahan ( blh mkn & simpan.. )
- 1 kg daging lembu - dipotong nipis.
- 2 biji kelapa parut - putih nya saja.
- 20 tangkai cili kering,11 bj bawang merah,7bj bawang putih,5 btg serai,3cm halia muda & 2cm lengkuas - dimesin halus.
- 1 sudu mkn jintan manis, 1/2 sudu mkn jintan putih & 2 sudu besar biji ketumbar - dimesin.
- 5 sudu besar gula.(blh kurangkn jika xsuka manis)
- 1 sudu mkn air asam jawa & garam secukup rasa.
- 1 senduk miyak masak.
Cara-cara
- ramas hingga sebati.kalau tkut tngan pedas,gaul je lh ngn sudip. dlm kuali, satukn kelapa parut,daging & bahan2 yg dimesin halus.
- api sderhana.bila mendidih & air daging tlh keluar, tutup kuali smbil kecilkn api.biar daging merenih. masak dgn
- bila airnya telah kering, tambahkn 1 senduk minyak masak.pada tahap ini,serunding kena dikacau selalu spya x hangus.
- masukkn pula rempah ketumbar,jintan yg tlh dimesin td, gula & garam. suaikn rasanya smbil dikacau selalu.
- bila serunding telah kering, daging tlh empuk & warnanya agak gelap bleh lh diangkat.bleh lh dimakan bersama pulut, nasi impit & jgk lempeng...
oleh: kakbesah