Jumaat, 19 September 2014

Serunding Kelapa Berdaging

Bahan-bahan ( blh mkn & simpan.. )

  • 1 kg daging lembu - dipotong nipis.
  • 2 biji kelapa parut - putih nya saja.
  • 20 tangkai cili kering,11 bj bawang merah,7bj bawang putih,5 btg serai,3cm halia muda & 2cm lengkuas - dimesin halus.
  • 1 sudu mkn jintan manis, 1/2 sudu mkn jintan putih & 2 sudu besar biji ketumbar - dimesin.
  • 5 sudu besar gula.(blh kurangkn jika xsuka manis)
  • 1 sudu mkn air asam jawa & garam secukup rasa.
  • 1 senduk miyak masak.

Cara-cara

  1. dlm kuali, satukn kelapa parut,daging & bahan2 yg dimesin halus. ramas hingga sebati.kalau tkut tngan pedas,gaul je lh ngn sudip.
  2. masak dgn api sderhana.bila mendidih & air daging tlh keluar, tutup kuali smbil kecilkn api.biar daging merenih.
  3. bila airnya telah kering, tambahkn 1 senduk minyak masak.pada tahap ini,serunding kena dikacau selalu spya x hangus.
  4. masukkn pula rempah ketumbar,jintan yg tlh dimesin td, gula & garam. suaikn rasanya smbil dikacau selalu.
  5. bila serunding telah kering, daging tlh empuk & warnanya agak gelap bleh lh diangkat.bleh lh dimakan bersama pulut, nasi impit & jgk lempeng...
oleh: kakbesah