Bahan-Bahan:
1 kg beras basmathi200 gm isi ayam, dipotong kecil-kecil
200 gm udang kasar
200 gm isi ikan merah
200 gm sotong, dipotong bulat
50 gm daun pudina
2 helai daun pandan
200 gm lobak merah, didadu kecil-kecil
200 gm kacang hijau
1 liter air rebusan ayam
100 gm bawang goreng
Sedikit pewarna hijau, kuning dan merah
15 gm kuma-kuma, direndam didalam air sejuk
250 gm minyak sapi
Garam secukupnya
Bahan-bahan digoreng bersama minyak:
150 gm gajus
150 gm kismis
150 gm badam
bahan-bahan dimayang:
150 gm bawang merah
50 gm bawang putih
50 gm halia
Cara:
Panaskan minyak. Tumis daun pandan dan bahan-bahan mayang hingga kuning. Masukkan air rebusan. Biar mendidih baru dimasukkan garam. Masukkan beras. Kacau dan tutup periuk. Biar 3 hingga 4 minit baru dibuka semula. Kacau hingga hampir kering. Perlahankan api. Masukkan isi ayam, udang, sotong, daun pudina, lobak merah, kacang hijau, biji gajus, kismis dan badam. Tutup dan biarkan 2 hingga 3 minit. Masukkan bawang goreng dan renjis kuma-kuma yang diwarnakan hijau, kuning dan merah. Tutup periuk dan biar hingga betul-betul masak.Sumber: Majalah Jelita Jun 1991