- 1 keping kepala ikan ( saya guna ikan nyok2)
- 2 sudu besar serbuk kari ikan*
- 1/2 sudu besar serbuk cili* (* dibancuh dengan sedikit air )
- 1/2 cawan air asam jawa
- 1 biji tomato-potong 4
- 1 labu bawang besar-potong 4
- 1 biji cili hijau-belah 2
- 5-6 batang bendi
- 1 sudu besar santan pekat (optional )
- Air secukupnya
- 5 ulas bawang merah-Di mayamg halus
- 3 ulas bawang putih- Di mayang halus
- 1 sudu teh halba campur
- 1 tangkai daun kari
- Minyak untuk menumis
Cara2:
- Kepala ikan dibersihkan dan direndam di dalam air asam jawa selama 10-15 minit.
- Panaskan minyak, tumiskan bawang merah,bawang putih,halba campur dan daun kari hingga wangi.
- Masukkan pes serbuk kari. Tumis lagi hingga pecah minyak. Masukkan santan dan air secukupnya, masak lagi hingga mendidih.
- Kemudian masukkan kepala ikan, air asam jawa, garam dan gula secukup rasa. Masak sekejap dan masukkan pula bendi,tomato bawang besar dan cili hijau.
- Bila dh masak, rasa dan jika ok bolehla tutup api dan sedia dihidangkan panas-panas....
sumber : http://resepimingguini.blogspot.com/