Bahan-Bahan:
Untuk ayam
Ayam - seekor (dipotong kecil)
Sedikit kicap
Minyak bijan
Sedikit garam
Untuk nasi:
Ayam - seekor (dipotong kecil)
Sedikit kicap
Minyak bijan
Sedikit garam
Untuk nasi:
beras - dibasuh dan ditus
½ biji bawang besar (potong bulat)
1 inci halia - kisar
1 biji bawang putih-kisar
marjerin
Untuk sambal:
5 biji lada merah
1 biji bawang putih
Sedikit cuka (boleh juga diganti dengan limau nipis)
Sedikit gula dan garam
Untuk sup:
2 biji bawang merah
1 biji bawang putih
1 inci halia
Tulang ayam (leher, kaki)
Daun saderi
Bawang goreng
Sedikit karot
2 biji bawang merah
1 biji bawang putih
1 inci halia
Tulang ayam (leher, kaki)
Daun saderi
Bawang goreng
Sedikit karot
Cara:
- Didihkan air, setelah mendidih masukkan ayam, matikan api dan gaul beberapa minit.
- Asingkan air rebusan dengan ayam tadi.Bahagikan air rebusan kepada 2 bahagian.Separuh untuk nasi dan separuh untuk sup.
- Perap ayam dengan kicap, minyak bijan dan sedikit garam.Biarkan selama satu jam.
- Tumiskan bawang besar dengan marjerin.Masukkan bahan kisar lain seperti baang putih dan halia kemudian.
- Setelah naik minyak, masukkan beras yang telah dibasuh dan dituskan tadi.Masukkan juga air rebusan ayam dan sukat air mengikut jumlah beras yang ingin dimasak (seperti memasak nasi biasa).
- Masak beras di atas api sehingga separuh masak, pindahkan ke dalam rice cooker.
- Bila nasi hampir masak, campurkan beberapa titik minyak bijan dan diagaul bersama nasi (optional).
- Ayam yang diperap tadi bolehlah digoreng sehingga masak.
- Untuk sup: tumis bawang merah, bawang putih dan halia yang telah dikisar.
- Masukkan air rebusan ayam dan bahagian tulang ayam.
- Rebus sehingga mendidih dan tambahkan hirisan karot.
- Hidangkan bersama daun saderi dan bawang goreng.
- Untuk sambal:blendkan lada merah, bawang putih dan halia.
- Perisakan dengan cuka, gula dan garam.
Cadangan Hidangan:
Nasi ayam ini elok juga dihidangkan bersama daun salad, potongan timun dan tomato.
Tambahan:
Seelok-eloknya kalau inginkan nasi yang
sedap, gunakan beras basmathi.Sesuai untuk mereka yang gemarkan Chinese
style yang menggunakan minyak bijan.
Kiriman: Syikin Shamsuddin