Bahan-Bahan:
- 1 cawan kacang sepat (kacang mocha kotta).
- 2 biji terung bulat sederhana besar dipotong empat.
- 10 biji bawang merah kecil dihiris (2 biji bawang labu dihiris).
- 2 ulas bawang putih diketuk buang kulit.
- 2 biji tomato sederhana besar dipotong empat.
- 1/2 cawan perahan asam jawa pekat.
- 2 cawan air.
- 1 sudu kecil halba campur.
- 8-10 helai daun kari.
- 3 sudu besar minyak masak untuk tumis.
- 1 cubit serbuk asafoetida atau hing powder.
- 2 sudu besar serbuk cili.
- 2 sudu besar serbuk ketumbar.
- 1/4 sudu kecil serbuk kunyit.
- 1 sudu kecil ‘sambar powder’ kalau ada.
- Garam dan gula secukup rasa.
- Rendam kacang ini semalaman. Rebus dengan 1 sudu kecil garam. Rebus 45- 60 minit atau sehingga kacang ini kacau picit mudah kulitnya tanggal dan lembut. Toskan.
- Panaskan kuali dan masukkan minyak. Bila minak panas masukkan halba campur. Bila rempah mula letop-letop, kecilkan api dapur dan masukkan pula serbuk asafoetoetida, hirisan bawang, bawang putih. Tak perlu garingkan bawang cuma lembut sudah memadai.
- Bila bawang lembut masukkan tomato dan daun kari dan masukkan terong dan layukan. masukkan kacang sepat dan juga sedikit garam untuk kuahnya. Gaulkan serata 1-2 minit.
- Masukkan perahan air asam dan juga air 2 cawan. Masukkan serbuk ketumbar dan juga serbuk cili. Didihkan adunan ini sehingga terung masak dan juga kari mulai pekat.
- Selamat mencuba..