Jom kita tengok resepi ... Bubur 'Sora' Utara Classic
Bahan A
1 cawan tepung beras (cap gajah 3 beradik)4 cawan air ( **campuran santan pekat, air gula merah&gula putih, air lengkuas&serai dan air biasa)1/2 sudu teh lada hitam (ditumbuk)Garam120g Santan pekat60g gula Merah60g gula Putih1 batang serai saiz sederhana (sedikit sahaja untuk mendapatkan aroma)seketul lengkuas sebesar ibu jari tangan (sedikit sahaja untuk mendapatkan aroma)Cara-Cara Menyediakan nya 4 cawan air
- Gula merah dan gula putih dicampurkan dengan 1 cawan air dan dimasak untuk dijadikan air gula. Ia kemudian nya ditapis untuk mengasingkan kekotoran.
- Lengkuas dan serai juga disatukan dan dicampurkan dengan 1 cawan air dan di mesin halus. Ia kemudian nya juga ditapis untuk mengasingkan hampas.
- Santan Pekat dan baki nya air biasa untuk mendapatkan sukatan 4 cawan
Bahan B (Kekacang)
1/2 tongkol jagung (tak perlu rebus)60g kacang buah pinggang (direndam semalaman dan direbus hingga empok)
60g kacang mata (direndam semalaman dan direbus hingga empok)
sedikit ubi keledek (dibuang kulit dikiubkan sebesar 3/4 inci dan direbus 1/2 masak. Pastikan tidak terlalu masak kerana ia akan hancur dlm bubur kelak
* sebarang jenis kekacang boleh dimasukkan saperti kacang hijau, kacang merah,kacang tanah, ubi kayu dll. Tetapi pastikan ia di direbus atau digoreng kering terlebih dahulu. Boleh juga dimasukkan pisang jika mahu.
* Jika kita menggunakan pelbagai jenis kekacang, pastikan ia adalah dlm kuantiti yang sedikit kerana campuran keseluruhan nanti akan menjadi banyak.
Cara-Cara Menyediakan nya Bubur Asyura
- Satukan kesemua bahan A dalam periuk. Kacau2 supaya tiada tepung yang berketul. Jika kurang manis boleh ditambahkan gula putih.
- Masukkan pula jagung segar.
- Hidupkan api dan SENTIASA dikacau selalu sehingga bubur menjadi pekat. * Pastikan yang adunan bubur sentiasa dikacau untuk mengelakkan ia berketul/hangit
- Apabila bubur sudah mulai pekat, masukkan semua kekacang dan TERUSKAN mengacau lagi.
- Bubur akan meletup letup 'bulp bulp' dlm periuk. Teruskan mengacau anggaran 15-20 minit tambahan atau kita pasti ia benar-benar masak.
Angkat n tuang kedalam loyang. Biarkan ia mengeras sebelum memotong.
sumber : intai-intaidapurfha.blogspot.my