Ahad, 7 Mei 2017

Sambal Goreng Jawa

PINJAMAN PERIBADI UNTUK KAKITANGAN KERAJAAN dan BADAN BERKANUN. CTOS, CCRIS dan BLACK LIST. BOLEH MOHON. BERMINAT HUBUNGI SMS/WHATSAPP +6018-9161 554 (abgdin)


Jom kita jengok resepi ...

Bahan A (Digoreng secara berasingan)
Minyak untuk menggoreng
3 keping Tempe *
2 ketul Tauhu  *
1 biji ubi Kentang  *
3 ketul Hati Ayam
10-12 ekor Udang Hidup sederhana besar (dibuang kulit)
* Dipotong sederhana besar

Bahan B (Diblend halus menngunakan minyak masak / tanpa air)
Sedikit minyak
10-12 ulas Bawang merah
4 ulas Bawang putih
6-8 biji Cili Padi
1 inci Halia
1 camca besar udang kering



Bahan C
Kicap Lemak Manis 'Kipas Udang' (lebihkan)
Sedikit kunyit
Sedikit garam

Bahan D
1 biji Lobak Merah
4 urat Kacang Panjang
Kubis
Pucuk

Bahan E
Soun (direndam)
Cili Merah
Cili Hijau

Cara-Cara Menyediakannya
  1. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng bahan A diatas secara berasingan dan ditoskan minyak.* Udang digoreng sekejap sahaja untuk mengelakkan menjadi liat.
  2. Dengan menggunakan minyak yang sama, tumis bahan B sehingga bawang bertukar keperangan dan terbit aroma yang sedap.* Bawang blend jika kurang masak dan garing akan menghasilkan aroma yang kurang sedap dalam masakan.
  3. Masukkan bahan C dan goreng seketika.
  4. Masukkan sayur-sayur mentah (bahan D).
  5. Apabila sayur sudah 3/4 masak, masukkan bahan A yang telah digoreng tadi dan Suun. Gaul rata.
  6. Sebelum angkat masukkan Cili Merah dan Cili Hijau untuk menjadikan ia lebih berwarna warni
  7. Siap untuk dihidangkan.
* Selamat Menjamu Selera ...

sumber : intai-intaidapurfha.blogspot.my