Jom kita jengok resepi
...
Bahan A (Digoreng secara berasingan)
Minyak untuk menggoreng
3 keping Tempe *
2 ketul Tauhu *
1 biji ubi Kentang *
3 ketul Hati Ayam
Bahan A (Digoreng secara berasingan)
Minyak untuk menggoreng
3 keping Tempe *
2 ketul Tauhu *
1 biji ubi Kentang *
3 ketul Hati Ayam
10-12 ekor Udang
Hidup sederhana besar (dibuang kulit)
* Dipotong
sederhana besar
Bahan B (Diblend halus menngunakan minyak
masak / tanpa air)
Sedikit minyak
10-12 ulas Bawang merah
4 ulas Bawang putih
6-8 biji Cili Padi
1 inci Halia
1 camca besar udang kering
Bahan C
10-12 ulas Bawang merah
4 ulas Bawang putih
6-8 biji Cili Padi
1 inci Halia
1 camca besar udang kering
Bahan C
Kicap Lemak Manis 'Kipas Udang' (lebihkan)
Sedikit kunyit
Sedikit garam
Bahan D
1 biji Lobak Merah
4 urat Kacang Panjang
Kubis
Pucuk
Bahan E
Soun (direndam)
Cili Merah
Cili Hijau
Cara-Cara Menyediakannya
Sedikit kunyit
Sedikit garam
Bahan D
1 biji Lobak Merah
4 urat Kacang Panjang
Kubis
Pucuk
Bahan E
Soun (direndam)
Cili Merah
Cili Hijau
Cara-Cara Menyediakannya
- Panaskan minyak dalam kuali dan goreng bahan A diatas secara berasingan dan ditoskan minyak.* Udang digoreng sekejap sahaja untuk mengelakkan menjadi liat.
- Dengan menggunakan minyak yang sama, tumis bahan B sehingga bawang bertukar keperangan dan terbit aroma yang sedap.* Bawang blend jika kurang masak dan garing akan menghasilkan aroma yang kurang sedap dalam masakan.
- Masukkan bahan C dan goreng seketika.
- Masukkan sayur-sayur mentah (bahan D).
- Apabila sayur sudah 3/4 masak, masukkan bahan A yang telah digoreng tadi dan Suun. Gaul rata.
- Sebelum angkat masukkan Cili Merah dan Cili Hijau untuk menjadikan ia lebih berwarna warni
- Siap untuk dihidangkan.
sumber : intai-intaidapurfha.blogspot.my