Rabu, 10 Mei 2017

Satay Kajang

PINJAMAN PERIBADI UNTUK KAKITANGAN KERAJAAN dan BADAN BERKANUN. SEMAK KELAYAKAN “PERCUMA”. CTOS, CCRIS dan BLACK LIST. LAYAK MEMOHON. BERMINAT HUBUNGI SMS/WHATSAPP +6018-9161 554 (abgdin)

Dah tahu buat satay ni, kalau rasa nak makan aja, boleh buat sendiri. Kecuali lah yang duduk kat Kajang.. atau area yang berdekatan.. boleh main order aja..hehehe

OK lah kita semak resepi  yang mengancam ni...

BAHAN A (Untuk perapan bersama ayam/daging )

1.5 kilo daging (seelok-eloknya batang pinang) atau boleh digantikan dengan ayam (bahagian dada)
1 ketul Lengkuas (saiz sebesar 1/2 buku lima)
5 batang Serai
5 camca besar (Penuh) Gula putih
Garam
Kunyit
sedikit minyak
* Serai & lengkuas - dimesin halus (tanpa air)
* Campur semua nya dan perap bersama ayam/daging

BAHAN B (KUAH)

Minyak untuk menumis
2 ulas bawang merah dan 2 bawang putih (Hiris nipis)
10 biji Cili kering  (mesin halus)1 ketul Lengkuas (saiz sebesar1/2 buku lima)
10 batang serai
1 kilo Kacang Tanah yang siap di goreng (mesin sederhana hancur)
8 camca besar (penuh/ bun-bun) Gula putih
Asam Jawa sedikitttt aja (sebesar duit 10 sen)
Garam
* Serai & lengkuas - campur dan mesin halus (boleh masukkan air sebagai kuah tapi jangan banyak sangat sebab kalau kuah cair kurang sedap)

Cara-cara Memasak Kuah:-


  1. Panaskan minyak.
  2. Tumis bawang merah dan bawang putih. Goreng sampai garing.
  3. Masukan Cili kering yg dimesin. Masak sampai pecah minyak.
  4. Masukkan lengkuas, serai, air asam jawa, kacang tanah, gula dan garam.
  5. Masak sehingga mendidih dan kuah menjadi pekat *(Lebih lengkuas, serai dan gula ... lebih sedap kuah nya)

BAHAN C


1 biji timun
2 biji bawang besar
Nasi impit

sumber : intai-intaidapurfha.blogspot.my