Nasi daging....hidangan tetamu yg datang beraya
hujung minggu ni. Biasanya saya buat masa raya korban. Bila dapat bahagian
daging korban tu. Tapi tahun ni disebabkan daging yang kononnya dibeli
untuk.buat rendang tok sebelum raya aritu tak dibuat2 jadi saya korbankan untuk
menu nasi daging.
Bahan-bahan:-
1 kg daging - dipotong agak besar (12 - 14 ketul) direbus sehingga lembut dan jangan lupa simpan air rebusan untuk memasak nasi kemudian.5 cawan beras basmathi - basuh, rendam dengan sedikit garam dan tos. (Sukatan air rebusan daging yang diperlukan sama dengan sukatan beras 1:1 1/4 sekiranya menggunakan beras basmati).
3 sudu besar kimball tomato sup.
3 sudu Yogurt asli (tairu) atau susu cair 1/2 tin)
1 sudu besar rempah beriani
2 sudu besar rempah daging
Gula batu sedikit dan garam secukup rasa.
Bawang Goreng untuk ditaburkan
Bahan Untuk Menumis:-
1 senduk besar minyak masak (lebih kurang 4-5 sudu besar).-2 sudu besar minyak sapi.-
1/2 sudu kecil Jintan Manis.-
1/2 sudu kecil Jintan Putih.-
1 sudu besar bawang putih + halia telah dimesin.-
2 biji bawang besar telah dimesin halus.-
1 biji bawang besar dihiris.-
1 helai daun pandan di potong 3 inci panjang.-
1 sudu kecil Garam masala -
1 batang Kayu manis
3 kuntum bunga lawang
4 kuntum cengkih
4 biji buah pelaga
100gm buah badam yang direndam, dibuang kulit dan di mesin halus.-
Sedikit buah kismis dan gajus (optional)
Cara-Cara Memasak:-
- Panaskan periok, masukkan minyak kemudian minyak sapi.
- Bila minyak panas, masukkan bahan tumisan, gajus dan kismis.
- Bila tumisan mula keluarkan bau yang harum masukkan daging yang telah rebus, masukkan rempah kari dan beriani, tairu/yogurt, tomato dan kisaran buah badam. Jangan sampai hangit dgn segera masukkan air rebusan daging yang telah tapis. Masukkan gula batu dan garam secukup. Rasa kemasinan air. Tutup tudung periok.
- Apabila air mula mendidih, buka tudung, masukkan beras dan kacau perlahan.
- Masak hingga nasi mulai sejat. Masukkan sedikit warna kuning pada dua atau tiga lubang yang terbentuk hasil dari nasi yang sedang mendidih. Tutup tudung dan kecilkan api dapur supaya nasi tidak akan hangit. Masak lagi selama 5 - 7 minit.
- Apabila nasi telah masak mencungkil menggunakan sudip dan terbalikan nasi dari bawah ke atas supaya nasi lebih peroi. Dua atau tiga kali memadai.
- Jangan kerap buka tudung periok nasi. Ini akan menyebabkan wap terkeluar banyak dan Nasi anda menjadi mentah. Sekiranya nasi anda menjadi mentah, renjiskan air panas (guna sudu) ke atas nasi dan masak kembali dengan api yang sama. Hahaha...kalau mentah juga...kukus saja nasi itu...hehehe!. Jadi Nasi Daging Kukus hahaha!.