Bahan-Bahan:
3 pokok keladi telur
3 keping asam gelugur
20 sen udang hidup
20 sen daun kesum
3 keping asam gelugur
20 sen udang hidup
20 sen daun kesum
5 ulas bawang merah
6 biji cili kering
Sedikit belacan
Garam serta serbuk perasa secukupnya
6 biji cili kering
Sedikit belacan
Garam serta serbuk perasa secukupnya
Cara:
Keladi
dibersihkan dan dipotong-potong setelah itu celurlah keladi ini dengan 2
keping asam gelugur. Bila telah layu buangkan airnya, angkat serta
ketepikan. Daun kesum dibersihkan, bawang dimayang halus-halus. Cili dan
belacan ditumbuk sehingga lumat setelah itu panaskan sedikit minyak di
dalam kuali dan tumiskan cili yang telah ditumbuk ini sehingga masak.
Setelah masak, angkat cili dan ketepikan untuk sementara waktu. Masukkan
air secukupnnya ke dalam periuk kemudian masukkan bawang yang telah
dimayang, udang kering serta 1 keping asam gelugur. Bila air sudah
mendidih masukkan pula keladi yang telah dicelur. Kemudian masukkan cili
yang telah ditumis serta daun kesum tadi. Tambahkan garam serta serbuk
perasa secukupnya. Kemudian bolehlah di angkat untuk dihidangkan.
JANGAN
LUPE KLIK IKLAN-IKLAN YANG ADA DALAM BLOG INI..CUKUP LAH HANYA SEKALI...TERIMA
KASIH... Please Click the advertisment. Once is enough. thank You