Selasa, 1 Oktober 2013

Kuah Lemak Telur Dengan Suhun & Pucuk

Bahan-Bahan:

3 keping pucuk (direndam)
sedikit suhun (direndam)
3 biji telur
3 biji ubi kentang
2 biji bawang merah (dihiris)
2 biji bawang putih (dihiris)
santan (dari 1 biji kelapa)
sedikit garam
sedikit ajinomoto
sedikit minyak untuk menumis

Cara: 

1. tumis bawang merah dan bawang putih sehingga kekuningan.
2. masukkan santan.
3. masukkan garam dan ajinomoto.
4. masukkan ubi kentang biarkan sehingga agak empuk.
5. pecahkan telur sebiji demi sebiji.
6. masukkan suhun dan pucuk
7. masak sehingga ubi empuk (di atas api yang perlahan).

Cadangan Hidangan: 

sesuai untuk seisi keluarga. Dimakan bersama nasi. (kalau nasi panas lagi terangkat.

Tambahan:

jangan masukkan suhun terlampau banyak kerana suhun akan mengembang dan menyerap kuah. 

JANGAN LUPE KLIK IKLAN-IKLAN YANG ADA DALAM BLOG INI..CUKUP LAH HANYA SEKALI...TERIMA KASIH... Please Click the advertisment. Once is enough. thank You