Khamis, 3 Oktober 2013

Black Pepper Fried Rice

Bahan-Bahan:

cooking tradisional resepi- black pepper fried rice

6 cawan nasi
2 keping isi ayam(rebus-potong dadu)
6 biji bawang puteh (cincang)
1 biji bawang besar(hiris)
4-5 biji telor
2 sudu makan lada hitam
1 chicken kiub

Sayur kobis (hiris)
Sadikit daun bawang
6 sudu kicap manis cap kipas
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara:

  1. Panaskan minyak,tumis bawang putih hingga kekuningan.Masukkan bawang hiris,goreng hingga bawang layu.Masukan daging ayam.Goreng lagi lebihkurang lima minit.
  2. Masukan telur,digaul hingga separuh masak,masukan kicap dan lada hitam.Gaul rata.
  3. Masukan sayur kobis,nasi dan chicken kiub,digoreng lagi hingga lima atau pun sepuluh minit baru masukan daun bawang
    dan tutup api.

Cadangan Hidangan:

Lebih enak dimakan ketika masih panas.

Tambahan:

Bagi yang suka pedas bolehlah taruh lebih lada hitam.



JANGAN LUPE KLIK IKLAN-IKLAN YANG ADA DALAM BLOG INI..CUKUP LAH HANYA SEKALI...TERIMA KASIH... Please Click the advertisment. Once is enough. thank You