BAHAN-BAHANNYA :
CARA MEMBUATNYA :
- 500 g beras basmathi, rendam 20 minit dan toska
- 1 liter air
- 3 helai daun pandan, disimpul
- 1 biji bawang besar, hiris nipis
- 2 ulas bawang putih, cincang
- 1 1/2 inci halia, dihiris nipis
- 1 kiub ayam "Maggi"
- 1/4 camca teh serbuk kunyit
- Garam secukup rasa
CARA MEMBUATNYA :
- Cairkan
mentega dalam kuali, tumis bawang besar, halia, bawang putih dan
daun pandan hingga harum. Masukkan beras dan goreng sekejap beras
tadi bersama bahan2 tumis.
- Alihkan
bahan no. 1 ke dalam rice cooker. Hancurkan kiub pati ayam, kacau
rata dan tambah sedikit garam, kacau lagi. Masak seperti kita
memasak nasi biasa.
- Bila
dah masak, gaul dengan chop stick, cukup 3 - 4 kali saja
dibalik2kan nasi tadi untuk mengelakkan beras patah2. Biar nasi tanak.
- Tabur hirisan daun sup/daun bawang dan bawang goreng sebelum dihidang, jika suka...